Депутатите окончателно приеха Изборния кодекс
Депутатите окончателно приеха Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Лютви Местан
70564
Лютви Местан
Мая Манолова
Сергей Станишев и Цецка Цачева
  • Лютви Местан
  • Мая Манолова
  • Сергей Станишев и Цецка Цачева

След редица извънредни и среднощни заседание парламентът все пак успя да приеме окончателно новия Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и БСП. Спорните моменти, които успяха да скарат дори коалиционните партньори БСП и ДПС бяха два: приетият принцип за уседналост и преференцията в пропорционалните листи.

Един от основните сблъсъци между депутатите се оказа принципът за уседналост. Според приетите промени, за да имаме право да гласуваме, е необходимо да сме пребивавали поне шест месеца на територията на страната. Основният мотив на опозицията по този въпрос беше прекратяването на изборния туризъм. Именно тук ДПС обявиха война на социалистите и останалите си колеги от ГЕРБ и Атака.

Редакцията за уседналостта е противоконституционна, заяви за пореден път лидерът на ДПС Лютви Местан. Той определи решението на своите колеги като политически цинизъм и поиска съдействие с 12 депутатски подписа извън групата на ДПС, за да се поиска тълкувание на спорния текст от Конституционния съд:

„Тази редакция е противоконституционна. Вие сте убедени, че тази редакция е противоконституционна. Това е най-важното нещо, което вие знаете. Второ, вие знаете, че съвършено съзнателно нарушавате българската Конституция, защото в тази редакция не можем да говорим за уседналост, а за забрана за гласуване. Вие знаете, че с тази редакция на уседналостта, вие отнемате конституционно право на българските граждани да гласуват и го правите с ясно съзнание, което вече може да се определи не просто като некоректно от политическа гледна точка, а като политически цинизъм", коментира Местан.

„Смятам, че има един лакмус, с който ще проверим дали сте убедени, че сте в съответствие с Конституцията или обратното - съзнателно нарушавате Конституцията. Предлагам днес повече да не спорим. Предлагам да ни дадете 12 гласа, с които ние да поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд. Забележете, дори и няма да пледираме Конституционния съд да обяви за противоконституционни разпоредбите. Ще питаме КС възможно ли е уседналостта, която има и в други европейски страни, в България чрез комулативното изискване под живял да се разбира наличието и на постоянен, и на настоящ, практически български гражданин да бъде лишен от правото да гласува", заяви още Местан.

От ДПС възразиха и от критиката на опозицията, че има лобизъм в решението за преференции в изборните листи, с което реално се отнема възможността избирателите да променят водача на листата. Вчера парламентът реши бюлетините, в които няма отбелязана преференция, да се отчитат като предпочитание за първия в листата. Водачът в партийната листа остава несменяем, а за втория ще важи праг от 7% за парламентарни и 5 на сто за евроизбори. Така на практика всички партии в парламента се отметнаха от обещанието избирателите да имат последната дума в подреждането на изборните листи. Днес правилата за парламентарния вот бяха приети и за изборите за общински съветници.

„Преференцията е факт, тя беше премахната от кодекса на Фидосова и това е силен мажоритарен елемент", коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев и продължи:

"Давам ви следния пример: при национални избори при един избирателен район, в който има около 20 000 гласа, толкова тежи средно един народен представител за неговия избор, са ти нужни само 1000 гласа, за да отидеш дори от последно място на второ и да се окажеш на избираема позиция. Това е съвсем реална преференция. Нали се събира подписка за референдум?! Ако има такъв референдум, той ще каже мнението на българските граждани и тогава има възможност и за корекция в Изборния кодекс", уточни Станишев.

„Нашите предложения с изключения на 5-процентната бариера, всички те са отхвърлени така, както това се случваше и в комисията, поради което не считаме, че с волята на народните представители от ГЕРБ можем да пробием монолитното единство на трите парламентарни групи", заяви от своя страна заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева.

„И с този брой на гласове от ГЕРБ не сме в състояние да преодолеем онова, което се случва в пленарна зала по гласуването на Изборния кодекс. Ние сме категорично „против" изцяло нов Изборен кодекс, защото от това, което се разиграва в момента в зала, става ясно, че нищо ново няма в този Изборен кодекс", коментира още Цачева.

Депутатите отхвърлиха предложението на Мая Манолова за въвеждане на т.нар. „активна регистрация". Идеята е ако не сме гласували на последните избори, за да бъдем включени в избирателните списъци за следващ вот, трябва сами да заявим желание да бъдем вписани. Народните представители обаче отхвърлиха променяната по предложение на ДПС. Въпреки това на финала Манолова благодари на всички депутати за съвместната работа по Изборния кодекс:

„Благодаря на всички за активността, за търпението, за отговорността! Надявам се нашите усилия да бъдат оценени от гражданите на предстоящите евроизбори, които да се проведат по един наистина демократичен и честен начин и при активното гражданско участие. Още веднъж ви благодаря!", заяви Манолова.

В новия Избoрен кодекс отпадна напълно електронното гласуване и мажоритарния вот. За първи път в 100 секции в страната ще бъде въведено експериментално машинно гласуване, но резултатите няма да бъдат отчетени.

Следващото заседание е в сряда от 09:00 часа.