Депутати признаха, че има проблеми в системата на ТЕЛК и НЕЛК
Депутати признаха, че има проблеми в системата на ТЕЛК и НЕЛК / снимкa: Дарик - Кюстендил
Депутати признаха, че има проблеми в системата на ТЕЛК и НЕЛК
31454
Депутати признаха, че има проблеми в системата на ТЕЛК и НЕЛК
  • Депутати признаха, че има проблеми в системата на ТЕЛК и НЕЛК

Работещите в ТЕЛК да не подлежат на санкции, ако НЕЛК отмени тяхно решение за процент нетрудоспособност, реши парламентът като прие предложение на депутатите Мая Манолова от левицата и Юлиана Колева от ГЕРБ за промени в закона за лечебните заведения. Парламентарният председател Цецка Цачева коментира, че действително се създават много проблеми в системата на НЕЛК и ТЕЛК със сега действащия текст. Ето какво казаха авторките на предложението в пленарната зала:

„В случай, в който тези хора работят в системата на ТЕЛК-овете, определят една нетрудоспособност, която е в рамките например от 40 до 60 процента, да кажем като 60-процентна, а горният орган, който е НЕЛК, пак на база на някаква експертиза прецени, че тази нетрудоспособност е следвало да бъде в рамките на 50 процента, това е една субективна преценка, която се движи в граници. За надвзетите суми в резултат на тази неправилна преценка се санкционират конкретните лица от ТЕЛК-овете, които са взели това решение. Ние сме за това да остане действащият текст по отношение на това, че те ще носят отговорност за причинените от тях щети, от неправилно извършени осигурителни разходи и от издадени документи с невярно съдържание. Тогава, когато става дума за отменени актове на медицинската експертиза, ви моля да не плащат лично контролните лица. Това е смисълът на нашето предложение", каза Мая Манолова.

„Тези експерти, които работят в тези ТЕЛК-ове, са високо изградени специалисти, които извършват предполага се добросъвестно експертизите си. Когато една експертиза на ТЕЛК бъде отменена от експертиза на НЕЛК, една година и половина след като ТЕЛК е прегледало документацията по случая и е взело решение, може ли да се каже коя страна е по-права", коментира Юлиана Колева.