Депутат от ГЕРБ срещу кешовото доплащане в болниците
Депутат от ГЕРБ срещу кешовото доплащане в болниците / Sofia Photo Agency

Депутатът от ГЕРБ и член на здравната комисия д-р Пламен Цеков се обяви срещу доплащането "на ръка" в болниците. В предаването „Кой говори" на Дарик Цеков посочи, че след като стане ясно каква част от парите за лечение на българите ще трябва да бъдат доплащани, по-удачният вариант е средствата да постъпват в системата през допълнителни здравни фондове.

„Когато кажем, че се доплаща, автоматично в съзнанието на хората изниква кешово плащане - отиваш в болницата и доплащаш според услугата. Аз смятам, че кешовото разплащане в болниците не е подходящо и не е приложимо при сега въведения здравноосигурителен модел. Ако има допълнително плащане, то трябва да става задължително през допълнителни здравни фондове", коментира Пламен Цеков.

В ефира на Дарик Ивелина Георгиева - началник-отдел в Дирекция „Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването, посочи, че такова е и предложението на здравното министерство. „Ако някой желае да не се осигурява доброволно и желае да си плаща на ръка - това е негово право, но най-добрият механизъм е доброволно здравно осигуряване", коментира Георгиева.

Запитан дали проблемът е в Министерството на здравеопазването (МЗ) или в Министерството на финансите, Пламен Цеков коментира, че проблемът не е в двете ведомства, а в закъснелите реформи. „Първият екип на здравното министерство прие по-твърда линия по отношение на определена група болници. Под обществения натиск се наложи да се редуцира това нещо. Сега новият екип на МЗ има още по-мек прочит на реформите в здравния сектор", каза депутатът от ГЕРБ. Д-р Цеков добави: „Аз като хирург трябва да ви кажа, че когато нещо трябва да бъде отрязано, за да бъде спасено цялото, човек не трябва да отлага безкрайно време, защото се стига до фатален изход. В момента според мен трябва да се върнем към по-твърдия вариант. От една страна да кажем колко струва здравеопазването, кои харчат парите ефективно и кои не, за да стигат средствата по предназначение и лекарите да получават реално за труда си".

Депутатът от ГЕРБ коментира още, че не споделя записаната в концепцията теза, че „финансовите спестявания трябва да бъдат умерени, за да не водят до опасност от социални проблеми и стачки, които биха довели и до политически последици". Експертът в МЗ Ивелина Георгиева подчерта, че в министерството са наясно с проблемите в системата и тъкмо концепцията трябва да намери правилните отговори на поставените от съсловието и пациентите въпроси. „По принципните неща, които предлага министерството в концепцията, нямаме спор с Българския лекарски съюз, въпросът е да ги направим по най-добрия начин", добави Георгиева.

Според нея основното, което трябва да се направи, е да се остойностят медицинските услуги от екип на финансовото министерство. „Когато реалната цена се сложи на масата, тогава ще видим колко са възможностите на публичния ресурс и държавата и колко ще трябва да се доплаща", каза Ивелина Георгиева и добави, че „процентът на доплащане ще стане ясен, едва когато се направи остойностяването".