Делегирани бюджети за районните каси
Делегирани бюджети за районните каси / netinfo

Годишната обща стойност на разходите за болнична медицинска помощ за всяка районна здравноосигурителна каса ще се актуализира всяко тримесечие, като средствата за лечение на пациенти от една от тях, могат да се прехвърлят към друга, на чиято територия е избрал пациентът да се лекува. Това е предвидено в Правила за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ, които от здравноосигурителната каса са внесли като предложение за обсъждане в здравната и бюджетната комисия в Народното събрание.

Системата за финансиране чрез делегиране на повече отговорности и правомощия на районните каси е в контекста на цялостната философия на финансова децентрализация, се казва в аргументите на здравноосигурителната каса. Това е част от политиката на Европейския съюз за предоставяне на повече самостоятелност на регионалните структури.

Делегираните бюджети ще се определят на Районните здравноосигурителни каси по правила, утвърдени от Управителния съвет на НЗОК. На всяка РЗОК ще се предоставя годишен първоначален общ бюджет за болнична медицинска помощ, разпределен по месеци. Той ще се определя в зависимост от броя на здравноосигурените лица, избрали личен лекар на територията на съответната РЗОК, както и от отчетените разходи за 2006 и 2007г.

РЗОК ще получават своевременно информация от Централно управление на НЗОК за лечението на пациентите в други райони. Стойностите на делегираните бюджети могат да бъдат надхвърляни с писмено мотивирано искане от директора на РЗОК, което да бъде одобрено от директора на НЗОК и от Управителния съвет. По тази причина НЗОК ще задели първоначален резерв в размер на 10 на сто от годишния бюджет за болнична помощ за периодичното актуализиране на прогнозното разпределение.

Всяка РЗОК ще определя бюджет за отделните изпълнители на болнична медицинска помощ. При кандидатстване за сключване на договор с РЗОК лечебните заведения ще заявяват прогнозен брой извършвани дейности по месеци, видове и регистрирани в РЦЗ легла от съответния вид. РЗОК ще съпоставя прогнозата с данните по касовото изпълнение на бюджета за 2006 и 2007 година и по този начин ще определя бюджета на дадено лечебно заведение.

Този нов начин на работа ще даде повече свобода и възможност за гъвкави решения на местно ниво от страна на Районните каси, смятат от националната каса.