Данък-лукс няма шанс в този кабинет, категорични са в НДСВ
Данък-лукс няма шанс в този кабинет, категорични са в НДСВ / netinfo

Министърът на държавната администрация Николай Василев заяви в предаването „Денят” на Дарик радио, че НДСВ няма да подкрепи идеята на левицата да се въведе данък-лукс за богатите.

По думите му анонсираните от конгреса на БСП намерения в икономическата и социалната сфера не били „съвсем екстравагантни и някаква унищожителна разсипия”.

„Най-много ме смущават две обстоятелства – че не съм забелязал цялостна икономическа платформа на левицата, и второто е идеята за някакъв данък-лукс за богатите. Не ми е ясно върху доход или имот ще има такъв данък – какъвто и да е той, ние ще сме категорично против и те го знаят. Не зная защо се прави изобщо, защото в тази коалиция и това правителство подобна тема няма да мине”, заяви още министър Василев.

Николай Василев подчерта, че е поискал НДСВ да подкрепи 10-процентното увеличение на пенсиите само при условие, че се сложи мораториум за всякакво увеличение на бюджетни заплати и пенсии до края на годината. „Да се даде знак на всички социални групи да забравят, че ще има увеличение в публичния сектор”, допълни Василев.

Според него тъкмо министри от левицата са били причина за нарасналите искания за повишаване на заплатите от страна на различни социални групи. „Преди три–четири месеца в държавата нямаше никакво напрежение по отношение на доходите, а всъщност самите министри от левицата бяха първите, които започнаха да подкокоросват различните социални групи за увеличение на техните заплати”, заяви Николай Василев. Според него е нямало напрежение отдолу нагоре, а е имало грешна визия в обратната посока.

„Съвсем колегиално казахме на колегите си и на премиера, че няма нужда самите министри да подклаждат подобни напрежения, защото това е необратим процес – веднъж, когато се отпусне духа от бутилката и се създаде впечатление, че правителството започва да раздава, по-скоро ще бъдат глупави социалните групи, които не поискат увеличение”, призна министър Василев.