ДАНС не може да опази класифицираната информация
ДАНС не може да опази класифицираната информация / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борис Велчев
23161
Борис Велчев
Волен Сидеров
  • Борис Велчев
  • Волен Сидеров

В ДАНС няма надеждна система за опазване на класифицираната информация, призна председателят на агенцията Цветлин Йовчев на кръгла маса в парламента. Според него процедурата за опазване на секретнa информация създава предпоставка за нерегламентиран достъп до такава информация.

Главният прокурор Борис Велчев препоръча на Йовчев да направи инвентаризация на ДАНС, за да се види дали съхраненото в информационните архиви на агенцията обслужва нейните функции и националната сигурност или други цели. Той поиска също да се направи критичен преглед на Закона за СРС, тъй като с него се оставят вратички, които позволяват съхраняването на информация за цели, различни от законоустановените. „Докато сме в 19-ти век по отношение на класифицираната информация и си разнасяме едни справки в писмен вид, непрекъснато ще има скандали. Докато не въведем система, в която класифицираната информация се носи на магнитен носител, отваря се с парола и се ползва такъв магнитен носител, който не позволява тази информация да бъде изпринтена или презаписана, рисковете пред опазването на класифицираната информация ще продължат да бъдат големи", обясни Велчев.

В началото на втората част на дискусията лидерът на „Атака" Волен Сидеров обвини съпредседателя на „Синята коалиция"  Иван Костов, че като водещ е провалил днешната кръгла маса за ДАНС. „С тази почивка вие провалихте... На практика няма възможност членовете на комисията, ние сме в парламента, не сме в МС, не сме в Главна прокуратура, членовете на комисията нямат възможност да се изкажат. Медиите си тръгнаха, присъствието на премиер, вицепремиер не ги виждаме - на практика кръглата маса приключи. 
 
Атанас Атанасов от ДСБ пък заяви, че Държавната комисия по сигурността на информацията се е провалила и тя трябва да бъде закрита.