ДАИТС: Не се ограничава достъпът на медиите до информация
ДАИТС: Не се ограничава достъпът на медиите до информация / netinfo

Само пет държави в Европейския съюз не са въвели Директивата за повторно използване на обществена информация и България е една от тях. Това заяви в интервю за предаването "Кой говори" на Дарик радио ръководителят на дирекция „Европейска интеграция и международна дейност” в Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Андриана Атанасова.

Фондация Програма „Достъп до информация” започна подписка срещу поправките в Закона за достъп до обществена информация, където тази Директива е приложена – с аргумента, че промените ще затруднят достъпа на гражданите до документите на публичните институции.

От Държавната агенция за информационни технологии, които са инициатори на промените, са категорични, че с внесения проектозакон не се променя досегашният режим за достъп на гражданите до информация, а той урежда само реда, по който такава информация ще се ползва повторно по-скоро с икономически и търговски цели. Доразвиваме закона в една нова част – процедури, ред и условия за предоставяне на информация от обществения сектор с цел повторното й използване, обясни Андриана Атанасова. Тя уточни, че до момента не е било регламентирано например как информация от типа на метеорологични или кадастрални данни трябва да се предоставя недискриминационно на всеки, който след това иска да я използва за търговски цели. Атанасова даде за пример туристическа агенция, която иска да продаде информация за климатичните условия в курортните селища или фирмите, които правят карти.

От ДАИТС са категорични, че промените не засягат реда за достъп на медиите до обществената информация. Промените не ограничават правото на достъп до информация – доразвиването на нормите по отношение и на повторното използване на информацията ще даде даже много по-голяма свобода, категорични са от агенцията.

Андриана Атанасова напомни, че страната ни закъснява, защото е трябвало да въведе тази европейска Директива от началото на 2007 г. Само 5 от 25-те държави до 1 януари 2007 не бяха въвели тази директива, поради което Европейският съд е стартирал процедури по неспазване на законодателството на ЕС, уточни тя.

Към момента и България и Румъния не са уведомили ЕК по какъв начин са въвели изискванията на тази Директива. Четири от държавите, въвели Директивата, са го направили точно с изменения на Закона за достъп до обществена информация – това са Чехия, Франция, Словакия и Словения, съобщиха от ДАИТС по повод твърденията на Програма „Достъп до информация”, че нито една държава-член на ЕС не е въвела документа в своя закон, уреждащ достъпа до информация.

Терминът „заинтересовани лица”, по-дългият 20-дневен срок за предоставяне на исканата информация и новите такси се отнасят само за повторното искане на информация, уточниха от ДАИТС.