Д. Вълчев: На път сме да загубим една година за съдебната реформа
Д. Вълчев: На път сме да загубим една година за съдебната реформа / снимка: БГНЕС
Д. Вълчев: На път сме да загубим една година за съдебната реформа
81096
Д. Вълчев: На път сме да загубим една година за съдебната реформа
  • Д. Вълчев: На път сме да загубим една година за съдебната реформа

Създаде се усещането, че тези промени в Конституцията ще доведат до радикални промени в съдебната система, а това не е така. Коментарът е на проф. Даниел Вълчев, един от създателите на „Движение България на гражданите". В интервю за Дарик той посочи, че поправките са в правилната посока и е добреда бъдат одобрени, но вносителите трябвало да осигурят нужната подкрепа, а не да се изненадват сега, че няма мнозинство.

По думите на Вълчев съдбата на конституционните промени не трябва да се обвързва пряко с тази на Реформаторския блок и на управлението. „Според мен е правилно тези промени да бъдат приети - правилни промени, в правилната посока, но те в никакъв случай не са радикални. Това са меки промени. Основното, което е в съдебната система, е, че не се носи лична отговорност. Това, което ние с голяма изненада виждаме, е, че то това дори и сега нямало да се подкрепи", каза Вълчев.

На въпрос какво е неговото обяснение по темата, той отговори: „Сигурно грубо ще прозвучи, но, извинявайте, кьорав карти не играе. Ако някой не е знаел, че Конституция се променя с определени мнозинства, не знам защо е в политиката".

Когато човек тръгне да прави реформа на една публична система, той трябва да знае с какво разполага, какво имат противниците на реформата и малко да си направи стратегия, а също така и тактика, каза Вълчев. „Не възможно ти да искаш конституционна промяна и десет дни преди гласуването да се присетиш, че нямаш мнозинство. Ти, като писа самия законопроект, защо не потърси мнозинство. Ако пък не можеш да го намериш, каква е тази истерия в момента? Ти значи предварително си знаел, че няма да има мнозинство", каза той.

Политиката е полето на компромисите, колкото и да не ни се иска. Големият въпрос е по какви теми правиш компромиси и колко дълбоки компромиси правиш, каза Вълчев и допълни, че „ние в момента дори не знаем за какво се пазарят".

„В България нещата твърде персонално се приемат. Първо да кажа, че Христо Иванов не е министър на Реформаторския блок. Ако случайно някой не го знае, да го кажа още веднъж. Реформаторският блок има петима участника в правителството и Христо Иванов не е между тях", напомни Вълчев.

По думите му страната ни е на път да загуби отново година за съдебната реформа. „Съдебна реформа в България ще има, тя трябва да бъде дълбока, радикална и да се прави с постепенни, но много категорични стъпки. Може да бъде намерено мнозинство. Целият въпрос е тези неща от по-рано да се предвиждат, а не да се държим като жреци. След като Реформаторският блок дойде във властта в името на това да е ясно в България кой кой е, а то какво се оказва - ние не знаем кой пише един законопроект, не знаем с какви гласове смятаме да приемем тези промени и най-накрая ще се окаже, че никой не е отговорен за това", посочи Даниел Вълчев.

Чуйте целия разговор с Даниел Вълчев