Д-р Наталия Боянова съветва как да подберем правилно слънцезащитния крем
Д-р Наталия Боянова съветва как да подберем правилно слънцезащитния крем / netinfo

Доктор Наталия Боянова от ВМА дава съвети в предаването "Най-добрите лекари" как да предпазим кожата си от вредните лъчи на слънцето през лятото:

Д-р Боянова, възможно ли е да имаме мечтания шоколадов загар, но придобивайки го да не навредим на кожата си?

Д-р Боянова: И да, и не. Защото придобиването на шоколадовия загар на кожата става под въздействието на утравиолетовите лъчи. Те стимулират меланоцитите - това са клетките на кожата, произвеждащи меланина, който дава тъмната оцветка. Ако сте с първи или втори фототип кожа – светли, със светла коса, светли очи и бяла кожа, много трудно ще направите този загар. Ако обаче сте с трети или четвърти фототип кожа – матова, с тъмна коса, тъмни очи, много по-лесно вашите меланоцити ще създадат този шоколадов загар. Така че на въпроса не може да бъде отговорено еднозначно.

Имате ли вече – в началото на сезона, пациенти, които са получили усложнения поради прекомерно излагане на слънце?

Д-р Боянова: Още нямаме пациенти, които са получили тежки изгарания. Хората вече са по-информирани и се вземат повече мерки, за да не се стига дотам. А не както преди години, когато се стоеше по 10 часа на плажа и вечерта хората се прибираха много силно зачервени, понякога до степен на мехури и изгаряния. Тук е и ролята на дерматолога да научи пациентите как да се пазят. Излагането на слънце от 12 ч. до 15 ч. да бъде избягвано, особено за малките деца, чиято имунна система още е нестабилна. Прекомерното излагане на слънчева светлина води и до понижаване на имунитета. Шапките, очилата, тениските за малките деца са един задължителен аксесоар на плажа. Има и много кожни заболявания, които се влошават на слънце.

На пазара има огромно разнообразие от козметични продукти за предпазване от слънце. Как да се ориентираме кой точно е подходящ за нашата кожа?

Д-р Боянова: Споменах вече за различните фототипове кожа – в зависимост от това трябва да бъде подбран и съответният фотозащитен продукт. В ЕС продуктите имат единна номерация SPF (sun protection factor), която обозначава степента на защита. 50+ се определя като най-висока степен на защита, в Америка може да намерите и фактор 100. Ако сте бял, с чувствителна кожа, трябва да ползвате фактор 50, ако кожата е по-матова, по-тъмна, не изгаря, може да си позволите фактор 15 или 20. Като лекар аз съм привърженик на медицинската козметика. В аптеките се предлагат много марки, които предлагат целия спектър от фотозащитни продукти – под формата на кремове, на спрейове, на пудри. Могат да бъдат тонирани, така че и младите дами да харесат продукт за себе си. За децата има отделни продукти.

Какъв фактор е подходящ за най-малките?

Д-р Боянова: Най-важно е, когато се купуват фотозащитни продукти за бебета и деца до 6 г., да се обърне внимание дали те са създадени специално за деца, това е обозначено на опаковката. Защото продуктите за възрастни са разработени на базата на химични филтри. А при детските серии се избягват химичните филтри и продуктите са на базата на т. нар. минерални екрани, които имат екраниращо действие на ултравиолетовите лъчи. Минералните екрани са много по-щадящи, те не проникват в за детската кожа и затова трябва да мажем децата с такъв тип продукти.

Освен сериозните заболявания, които може да си докараме, до каква степен излагането на слънце може да състари кожата ни?

Д-р Боянова: В последните години започнахме да говорим за т. нар. фотоиндуцирано стареене. Целта на новите лазери, които излязоха на световния пазар, е да се борят точно с това стареене на кожата. Прекомерното излагане на слънце има този ефект и затова трябва да се предпазваме с фотозащитни продукти.

Има теории, според които солариумите са по-безвредни от слънчевите лъчи. Мит ли е това?

Д-р Боянова: В последните години солариумите, които се разработват, са в тесновълнов спектър на UVA и UVB лъчи и се избегнати тези, които имат вредно въздействие върху кожата. Ние, дерматолозите, в никакъв случай не отричаме въобще използването на солариуми. Но нека всичко да става умерено и под някакъв контрол. Има заболявания, за които даже препоръчваме на пациентите да използват солариуми, но това да бъде или под медицински контрол или за по-кратък период от време.

Ако имахте властта да промените здравната система в България, с какво бихте започнала?

 

Д-р Боянова: Труден въпрос. Аз работя от 1988 г., започнах кариерата си в годините на прехода. В последните години ми се струва, че обществото дължи много на лекарите, те са много добри специалисти. В последните години трудно мотивираме младите лекари да остават в България, трябва да се направи нещо в тази сфера. Може би и въпросът за наличие на няколко здравни каси, за преструктуриране на болниците, тъй като има голямо насочване на пациентопотока към няколко водещи болници в София, всичко това трябва да бъде по някакъв начин променено. Това обаче, за да се случи, според мен се изисква и много силна политическа воля. Да се надяваме, че нещата ще се развият в една по-добра посока и за пациентите, и за българския лекар.

Вярно ли е, че солариумите са по-безвредни от слънчевите лъчи? Как да разпознаем коя бенка е опасна? Помага ли слънцето на борбата с акнето? Отговорите на д-р Боянова може да чуете тук.