Църквата се обяви срещу гей парада в София
Църквата се обяви срещу гей парада в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Църквата се обяви срещу гей парада в София
54438
Църквата се обяви срещу гей парада в София
  • Църквата се обяви срещу гей парада в София

Светият Синод на Българската православна църква се обяви против организирането на гей-парад на 30 юни в София, наричайки го „безнравствена проява". Архиереите напомнят, че за тях хомосексуализмът е противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото.

Основата на здравото общество е благословеното семейство, за което Бог казва: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори", се казва в съобщение на Синода. Пред Дарик председателят на храм-паметника Александър Невски епископ Тихон коментира: „Откъде накъде един американски президент ще седне да разправя, че ние обезателно трябва да толерираме хомосексуалните?! А за бракове само това остана сега - и браковете да ни ги наложат. Народът си има свое отношение по въпроса, никой не ги пребива с камъни, никой не ги гони с тояги. Нека да си правят каквото си искат в тяхното лично пространство. Но непрекъснато да парадират навън, че едва ли не ние сме болни хора, а те са здравите, които носят новия дух във времето, те са тези, които ето - всичко е възможно, всичко трябва да се прави! Да се разберем, както в науката, така и в обществения живот може би много, много неща могат да бъдат направени, но въпросът винаги е бива ли да бъдат направени".

"Умоляваме родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват и да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти", се казва в изявлението на Светия Синод.

С какви аргументи родните висши духовници и тази година се обявиха срещу планирания за края на юни гей-парад в столицата, чуйте в прикачения звуков файл от интервюто на Теодора Симова с председателя на храм-паметника „Александър Невски" епископ Тихон.