Цветанов: Трябва обществена дискусия за самозащитата
Цветанов: Трябва обществена дискусия за самозащитата / снимка: Reuters

Това, което го разчитаме като генериране на финансов ресурс от престъпна дейност, е стряскащо, заяви пред bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за отчета на Центъра за изследване на демокрацията, от който стана ясно, че престъпността у нас генерира 3,5 млрд. лева оборот.

"В годините на прехода България изнесе доста сериозна престъпност в държави, където имаше определени дейности, които бяха изцяло приоритет на българската организирана престъпност. Трафикът на момичета е един от най-доходоносните бизнеси в организираната престъпност. За миналата година имаме 131 осъдени лица с влезли в сила присъди за трафик на момичета с цел сексуална експлоатация, най-високите присъди са над 10-12 години за представителите на този тип престъпна дейност. Трябва действително да се положат максимални усилия и да не се възприема страната ни като секс туризъм, а като туристическа дестинация, която може да представи много други неща", добави Цветанов.

За това, че мафията върти милиарди и какъв ще е отговорът на МВР, вътрешният министър каза, че тази седмица трябва да се гледа на второ четене Законопроектът за отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност. "Надявам се в рамките на тази седмица или другата да се приеме този закон".

"Много е важно да се знае, че когато се говори за бюджетите на секторите за сигурност, трябва да се изхожда от това какво можем да предотвратим като щета на републиканския бюджет и давам за пример акциите на МВР срещу незаконния алкохол", отбеляза Цветанов. Той посочи, че контрабандата е нещо, от което много се печели. "Но пък отчитаме в пъти повече задържани количества на контрабандни цигари", обясни Цветанов.

На въпрос как МВР ще намери 3,5 млрд. оборот от престъпност при неизвестни лица, след като 6 млн., взети от "Наглите" при отвличанията, не могат да се намерят, Цветанов отговори, че функционирането на "Наглите" е било от средата на 2007 г. до септември 2009 г. и не е имало нищо, което да води до определени лица от тази престъпна група. "Септември 2009 г. беше отвличането на Гунински. В процеса на работа успяхме декември да задържим тази група. Тези осъдителни присъди за част от групата са удовлетворителни от гледна точка на база на реализираната престъпна дейност. И прокуратурата много ясно заяви, че ще протестира за тези, които бяха оправдани и за отвличането на Гунински", поясни Цветанов.

"Да, парите от отвличанията не са установени досега, може би са заровени някъде. От всичко, което свършихме, в началния етап на разследването Хамстера беше част от бъдещото окончателно приключване на разследването. За съжаление с промяна на мярката му в домашен арест, тогава се промениха нещата. В момента, в който беше освободен под домашен арест, свидетелите казаха да забравим, че са идвали и че са говорили по тази тема", подчерта Цветанов, цитиран от БГНЕС.

"Шкафа би трябвало да бъде жив и здрав, ако беше с мярка задържане под стража, колегите работят по убийството му", каза той.

Вътрешният министър коментира и битовата престъпност у нас. "Това генериране на милиарди от организираната престъпност, това беше политика в началото на прехода на тежката организирана престъпност заедно с политическите партии тогава", подчерта Цветанов. Ако всички тези политици, които в момента се упражняват за бюджета на МВР дали е голям, или малък, мога да им кажа: нека да направим бюджета на МВР 500 млн., тогава доходите на организираната престъпност ще бъдат в пъти повече от тези 3,5 милиарда. Последствията ще бъдат още по-тежки, защото всички села бяха обезлюдени в последните 20 години", каза Цветанов.

"Битовата престъпност не е проблем само на МВР. Това е свързано със социалните проблеми, миграцията, безработицата. Имаме нерешен проблем с ромите през последните 20 години. 2020 г. в България ще има 23% роми, които ще бъдат на трудовия пазар и ако те не се интегрират, тези 23% ще увеличат точно тази конвенционална, битова престъпност", каза още Цветанов и посочи, че е склонен да се приеме това да стреляш по някого, който ти е влязъл в къщата, а не да чакаш крадецът да извади първи оръжие, за да се защитаваш. "Но това е мое лично мнение. Трябва да има широка обществена дискусия по този въпрос", добави вътрешният министър.