ЦРУ, Мосад, МИ-6 и либийското разузнаване помагат за сестрите в Либия
ЦРУ, Мосад, МИ-6 и либийското разузнаване помагат за сестрите в Либия / netinfo

В търсене на варианти за освобождаването на българските медицински сестри в Либия нашата страна е влязла в контакт преди няколко години със специалните служби на Великобритания и Израел - МИ-6 и Мосад, с ЦРУ и дори с либийското разузнаване. Това каза председателят на парламентарната комисия по външна политика и бивш външен министър Соломон Паси при изпращането на българската антарктическа експедиция за остров Ливингстън.

Контактът на България със специалните служби МИ-6, Мосад, ЦРУ и либийското разузнаване е осъществен при управлението на НДСВ, подчерта бившият външен министър. Той допълни, че това е била секретната част в тихата дипломация на преговори. Паси е уверен, че тази комуникация със спецслужбите е верният път за разрешаване на делото в Либия и допълни, че контактите са все още активни.

В отговор на въпрос на Дарик радио дали сегашният екип адвокати на сестрите в Либия се е провалил, след като някои от медиците искат защита отново от Владимир Шейтанов, Соломон Паси каза, че всички ангажирани през годините адвокати са си свършили добре работата. Той е категоричен, че решението на делото ще е политическо, което не означавало, че юридическите действия трябва да спрат.

Паси се обяви срещу твърдия вариант за сметка на дипломацията. Като аргумент той посочи бомбардировките от САЩ над Либия през 1986 г, в резултат на които две години по-късно либийци взривиха самолет над Локърби. „Историята показа, че твърдите мерки водят само до отрицателни резултати”, каза председателят на външната парламентарна комисия.

Соломон Паси отново подчерта, че Либия няма намерение да изпълни смъртните присъди, а да ги използва като инструмент за получаване на пари.

Коледното желание на Соломон Паси е през 2007 г сестрите ни да се завърнат в родината. Заедно с ръководителя на антарктическата експедиция Христо Пимпирев бившият външен министър беше закачен с панделката – знак на кампанията „Не сте сами” на Дарик радио, Би Ти Ви и в. „Стандарт”.