Още един регион в страната влезе в третия етап от националния план за борба с пандемията. Също така последната област у нас, която беше в червената зона на картата, показваща заболеваемостта - Кърджали, премина прага от над 500 заразени на 100 000. Така, от днес цяла България вече е в тъмночервено.

тъмночервена зона
nova.bg

карта на епидемична обстановка по региони
oronavirus.bg


Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:  

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време

9871 нови случая на COVID-19 у нас

Новите случаи на коронавирус в страната през последните 24 часа са 9871, показват данните на Единния информационен портал при направени 41 967 теста. Активните случаи са 234 012, а като оздравели са отчетени 3069.

Починалите с COVID-19 за последното денонощие са 71. В болница са настанени 5526, като 509 от тях са в интензивно отделение. Новоприетите в болнични заведения са 781, като 80,2 процента от тях са неваксинирани.

Според експерти от Българската академия на науките пандемията няма да приключи с Омикрон, тъй като новият вариант също е започнал да мутира. И докато страната ни остава на последните места по ваксинация срещу коронавирус, в резултат на пандемията оглавихме друга класация -  първи сме по употреба на антибиотици в Европейския съюз, посочва NOVA.

Симидчиев: Вече можем да предвидим какво ще се случи с коронавируса (ВИДЕО)

Въпреки че Русе вече е в третия етап за затягане на мерките, интензивните отделения в града не са запълнени.

„В последните две седмици се наблюдава по-голям натиск в доболничната помощ”, каза д-р Димитър Гетов.

По-голямата част от заразените прекарват инфекцията леко, казват от Белодробната болница.

„Повечето се нуждаят от симптомачтична терапия, малка част от от тях от антибиотична терапия”, увери Гетов.

Дори и да нямат нужда от лечение с антибиотик обаче, масово болните у нас прибягват сами до него, отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести.

Хапчетата срещу коронавирус Paxlovid вече са разрешени в Европа

„България е единствената страна в Европа, където имаме около 18% нарастване на консумацията. И това е много тревожно, защото всички останали членки докладват намаляване”, каза доц. Иван Иванов.

Тенденцията се вижда и от продажбите в аптеките. Експерти напомнят, че честата употреба на антибиотици ги прави все по-неефективни, тъй като бактериите мутират, а последиците ще са за всички. „Резистентните бактерии, които се селектират в следствие на свръх употребата на антибиотици, след това могат да заразят човек, който никога не е употребявал антибиотици и да причинят също толкова тежка инфекция, както при човек, който е използвал антибиотици”, заяви Иванов.

Aкад. Богдан Петрунов: Омикрон не е краят на пандемията

Надеждата на учените е, че със затихването на пандемията ще се ограничи и приемът на антибиотик. Прогнозата обаче е, че коронавирусът няма да си отиде напълно.

„Ще има още мутации. Имунизациите намаляват риска от мутация на вирусите. Не по-малко от 80% глобално в света трябва да има имунизирани хора, за да може тази епидемия да бъде овладяна”, коментира акад. Богдан Петрунов.

Според него е възможно ваксината срещу COVID-19 да се поставя всяка година - в зависимост от появилите се нови варианти.