Четири партии си оспорват местата в петричкия парламент
Четири партии си оспорват местата в петричкия парламент / снимкa: Sofia Photo Agency
В 20:10 часа Общинската избирателна комисия (ОИК) – Петрич официално обяви края на изборния ден. По предварителни данни, от 30% обработени протоколи на селекционни комисии, става ясно, че първите места в новия петрички парламент си поделят партиите „Българска социалдемократическа партия" с водач Розалин Хаджиев, „Ред, законност и справедливост", начело с Валентин Парапунов, коалиция ВМРО, Лидер-Движение „Напред". Свои представители в новия общински съвет ще имат още „Гергьовден" и СДС.

Изборният ден в Петрич започна нормално и без нарушения. Малко над 32% бе избирателната активност в Община Петрич към 18:00 ч. Седем жалби са постъпили в Общинската избирателна комисия. Във вота за общински съветници бяха регистрирани 22 партии и четири коалиции. 

Новият избор за общински съвет в Петрич бе насрочен, след като през юни Върховният административен съд излезе с решение, с което касира резултатите за избор на общински съветници от редовните местни избори през октомври 2007 година. 

По време на днешния изборен ден председателят на ОИК в Петрич Тинка Денишева гласува в секцията си незаконно. След пускане на бюлетината в урната Денишева се подписала в списъка срещу името на друга жена. Гафът станал, след като хората от комисията установили, че срещу името на Денишева вече е поставен подпис. По нейно настояване вотът е зачетен, след като пред членове на секционната комисия председателят на ОИК се разписала под чуждо име. 

Камелия Стоилкова от Петрич и колегите й от секциите в село Вишлене - Манчо Димитров и Атанас Илиев бяха дадени на прокуратурата за фалшифициране на 70 протокола от изборите за местна власт в южната община през октомври миналата година.

Дарик научи, че въпреки извършеното престъпно деяние, за което се предвижда до пет години лишаване от свобода, тримата са били действащи членове в секционни комисии и на провеждащите се днес избори. Те не са били отстранени от Тинка Денишева, което е прецедент и скандализира политическите партии.

По-рано през деня от конституционно право на вот пък бе лишен жителят на петричкото село Първомай Георги Ячков. Мъжът видял, че срещу името му вече имало подпис в избирателния списък и поискал обяснение за нелепата ситуация. Всичките седем членове в комисията в Първомай след кратък размисъл решили, че той няма право да гласува.

Предимно в селските секции пликовете са били по-малко от броя на бюлетините, твърдят в жалбите си представители на политически партии. Три сигнала за нарушение е получила ОИК. Те са срещу членове на Секционни избирателни комисии в селата Гега, Габрене и Право бърдо.