Чакъров и Кабил излизали от „Лиана
Чакъров и Кабил излизали от „Лиана / снимка: Sofia Photo Agency

Имената на екоминистъра Джевдет Чакъров и на бившия земеделски министър Нихат Кабил излизат от разработката „Лиана", съобщи депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той твърди, че това оперативно дело разкрива „черна каса" на ДПС.

Атанас Атанасов базира твърдението си за министъра на околната среда и водите на анализ на казаното в Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред при изслушването на бившия директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов. Тогава, по думите на Атанасов, станало ясно, че по СРС-та е протекла информация за министър от ДПС, който получил хиляди евро от т.нар. „черна каса" на движението за едно негово посещение в чужбина.

„В резултат на анализи на други информации, които предварително от други източници сме получили, стигнахме до извода, че става въпрос за Джевдет Чакъров, че е получил имотна облага, която не му се следва. Проблемът е в това, че прокуратурата не е разследвала този случай при условие, че съществуват такива данни в папките на „Лиана”, каза още Атанасов.

Въпросният случай е от 2006 година. Според Атанасов има събрани материали за Джевдет Чакъров и за откази да бъдат дадени концесии за злоупотреба с власт. Тези материали, по думите му, са обсъждани през септември в прокуратурата, стигнало се е до извода, че съществуват достатъчно данни да бъде образувано дело срещу него и това не е било позволено.

Пресцентърът на екоминистерството разпространи отговор на Джевдет Чакъров, в който той твърди, че негово задгранично пътуване никога не е било финансирано от частни лица или по нерегламентиран начин. По думите му всички документи за пътуванията му извън страната са на разположение да бъдат проверени.

Във връзка с „Лиана" Атанас Атанасов намеси и името на депутата от ДПС и бивш земеделски министър Нихат Кабил.

„Една част от средствата, които са били заделяни от обществени поръчки и са влезли в този трезор по "Лиана”, идват от САПАРД и други програми, управлявани от земеделското министерство, така че има отношение и Кабил, каза още Атанас Атанасов.

В отговор Нихат Кабил заяви:

„Нямам никаква представа каква е тази разработка. Това, което мога да кажа за себе си, е, че нямам участие в никакви „черни каси”, пълнене и т.н. Още повече може да се провери, със съответните действия, хората, които са работили през това време в агенция САПАРД – от портиера до най-високото равнище”.

Атанасов твърди, че в БСП в желанието да прикрият собствената си корупцията, са обсъждали варианта да се осветли пред обществото корупцията в ДПС, но е било взето решение това да се направи само в периода, в който не може да се иска вот на недоверие, за да не бъде свалено правителството. За това в момента БСП с всички средства публично, поне така изглежда, бранят ДПС, допълни той.