Цацаров:  Въпросите по случая „Пенгезов” до 2013 г. – не към мен
Цацаров: Въпросите по случая „Пенгезов” до 2013 г. – не към мен / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

От януари миналата година досега са разпитани 81 свидетели по случая с Веселин Пенгезов. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

По все още неофициална информация председателят на Софийския апелативен съд е разследван за отклоняване на европари, предназначени за изграждането на софтуер за информационна система на военните съдилища в София и Плевен.

Цацаров потвърди, че по случая се работи от 2010 година. Главният прокурор отказа да отговаря за периода преди встъпването си в длъжност и как се е разследвал случаят тогава. „Когато има информация, която няма да навреди на разследването и която прокуратурата може да обяви, тя ще бъде обявена", посочи Цацаров.

На въпроса дали има връзка между обявяването на избор за административен ръководител на съда, който оглавява Пенгезов, и получаването на призовка, Цацаров по навик отговори с въпрос: „Защо една процедура или едно производство е било в заспал вид в продължение на 4 години?".

Главният обвинител отрече разследването срещу Пенгезов да има политическа връзка и заяви категорично, че стои зад преценката на наблюдаващите прокурори по случая.

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е бил призован от Военно-окръжна прокуратура-София за привличането му като обвиняем, съобщи вчера capital.bg. За да получи обвинение по същото разследване е бил призован и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков.

Мандатът и на двамата изтича на девети юни. Миналата седмица, в последния работен ден преди празничните дни, Висшия съдебен съвет откри процедура за постовете им, като и двамата магистрати са фаворити за втори мандат. Евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от играта.

Разследването продължава вече четири години и е от 2010 г. То е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища, който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и е спечелен от Военно-апелативният съд.

Стойността му е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв. Разследването започва през 2010 г. в специализирания отдел към Софийската градска прокуратура, занимаващ се с измами с еврофондове. След приключването, то е прехвърлено във военноокръжна прокуратура, защото към момента на деянието Пенгезов е бил военен.

Магистрати запознати с разследването разказват, че става дума за "нагласяване" на обществени поръчки свързани с проекта, включително и подмяна на документи. Прокуратурата е установила, че след като е станало ясно, че поръчките по проекта са сбъркани, документите са били подменени с други, като на новите просто е сложена задна дата.

Според Пенгезов, разследването е поръчка и има пряка връзка между призоваването му и откритата от ВСС процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд.