Цацаров не смята, че професията „похитител” се завръща
Цацаров не смята, че професията „похитител” се завръща / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цацаров не смята, че професията „похитител” се завръща
62277
Цацаров не смята, че професията „похитител” се завръща
  • Цацаров не смята, че професията „похитител” се завръща

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има ръст на престъпността откакто правителството е в оставка. Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че организираната престъпност ликувала след оттеглянето на ГЕРБ от власт и вече се наблюдавало 20% завишаване на кражбите на автомобили в София.

Цацаров обаче не забеляза такава тенденция и каза, че няма опасност от нова престъпна група, която да извършва серия от отвличания, подобно на бандата „Наглите”.

Думите на Цацаров бяха по повод похищението на Лара Банева - дъщерята на сочения за „кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо. Момичето беше похитено във вторник сутринта на път за училище, а бодигардът й беше прострелян от маскираните похитители. Без да коментира възможните версии за отвличането, Цацаров намекна, че в основата на престъплението е международната дейност на бащата на Лара.

„В случая не става дума за това дали е отвлечена дъщерята на Евелин Банев, или е отвлечена дъщерята на обвиняем, подсъдим, или който и да е. Отвлечено е дете в град София. Отвлечено е по най-бруталния начин. Отвлечено е по същия брутален начин, по който беше осъществена стрелба насред Съдебната палата. Не казвам, че едното има връзка с другото. Казвам, че това са изключително брутални посегателства, ние трябва да вложим цялата си енергия, за да осъществим изключително активно разследване”, заяви главният прокурор.

„Аз нямам основание да смятам, че професията „похитител” се завръща. Не можем да считаме, че сега ще бъдем заляти от подобни престъпления. В конкретния случай някой може ли да каже, че отвличането има връзка с това, че правителството е в оставка”, обърна се още Цацаров. 

Той подчерта, че делото с изнесените в публичното пространство СРС-та за покойния бизнесмен Михаил Михов-Мишо Бирата, по което бе замесено и името на премиера Бойко Борисов, е спряно. Причината са липсата на доказателства, които да сочат извършителя. В момента тече проверка по делото, която има за цел да покаже дали то е било спряно основателно и дали ще се търси някаква отговорност за това.

Междувременно разследващи коментираха, че вероятно дъщерята на Брендо ще бъде освободена след делото в Италия, което предстои утре - 8 март.

Две са версиите, по които се работи в момента - отвличане с цел откуп или заради показанията на Евелин Банев срещу наркобосове от Румъния, Италия, Испания и Колумбия. По непотвърдена от полицията информация похитителите са се свързали с бившата съпруга на Брендо Моника. Те не са поискали подкуп, а са я информирали, че дъщеря й Лара е здрава.