/ Thinkstock/Getty Images
Български учени с пробив в борбата с рака
96684
Български учени с пробив в борбата с рака
  • Български учени с пробив в борбата с рака
Български учени, заедно с техни колеги от Германия, Великобритания и САЩ, постигнаха научен пробив. В последните 7 години те са направили изследване, което може да повлияе на лечението на ракови заболявания. Международният екип разкрива динамиката на 70 белтъци, участващи в поправката на ДНК.
 
През целия живот на човека ДНК непрекъснато претърпява увреждания заради всякакви външни и вътрешни фактори. Тези повреди в генома водят до мутации, геномна нестабилност и развитието на ракови заболявания. Самият човешки организъм има механизъм за ремонт на повредената ДНК. Това се извършва от множество протеини, които се организират в определени пътища за поправка, организирани в пространството и във времето.

Учени от Техническия университет учат роботите да разбират човека без думи
 
Резултатите от изследването могат да повлияят на процеса на лечение на ракови заболявания. Това не означава, че е открито лечение на рака, обясни пред Дарик доц. Стойно Стойнев от институт по молекулярна биология към БАН.
 
„Ние поставихме тази задача, за да може колкото се може повече белтъци, които участват в поправката на ДНК, да кажем колко бързо отиват, в какъв ред и кога се премахват. Това е, което ние успяхме да направим“, каза доц. Стойнев.

Олово в електронната цигара разболява от рак и сърце
 
Екипът е успял да изследва 70 ключови белтъци, участващи в поправката на ДНК.
 
„Това, което значи е, че едно лекарство, което се предполага, че има антираков ефект, може да се види много по-точно как повлиява на всеки един от тези 70 белтъка и това вече дава много по-точна представа какво точно прави това вещество, по-точно механизмът на действие, дали може да има евентуални странични ефекти при лечението и евентуално като се знае това, хората, които дизайнват такива лекарства, могат да го направят по-добро или да го насочат към това да се лекува даден вид рак“, допълни Стойнев.
 
Досега беше неясно как действат тези протеини по различните пътища за ремонт при сложни увреждания на ДНК.

Полезни храни срещу рак (ВИДЕО)