Редица проучвания показват, че храненето има важна роля в превенцията на рака на гърдата.

Месецът, посветен на ръка на гърдата е октомври, но всеки момент е подходящ да говорим за това -  как да се предпазим от тази болест. Заедно с профилактичните прегледи, подходящото бельо и по-дългото кърмене, храненето е един от факторите, които могат да повлияят на риска от развитието на болестта.

Вижте с консумацията на кои храни може да се намали риска от рак на гърдата:

Нар

Нарът съдържа киселина, която забавя растежа на раковите клетки. Това е достатъчна причина да си направите труда и да отделите зрънцата от кората на нара.

нар
Thinkstock/Getty Images

Боб

Фибрите, които се съдържат в боба, лещата и техните братовчеди спомагат за намаляването на риска от рак на гърдата със 7%. Те са полезни и за храносмилателната система.

Зеле

Ако си приготвяте три пъти седмично зелева салата, това ще намали риска от заболяването с до 70%. Да не говорим за големите дози витамин С, които ще приемете от зелето.

зеле
Thinkstock/Getty Images

Орехи

Орехите имат противовъзпалителен ефект. Хапвайте често, но по-малко.

Диетолози посочват кои храни предпазват от рак

Витамин D

Той не е храна, но може да си го набавитe с храната - яйца, риба, авокадо, мляко. Достатъчно количество от витамина намалява риска с до 50%.

Каротиноидите помагат в борбата с раковите клетки. Съдържат се в оранжевите плодове и зеленчуци, включително в сладките картофи.

Плодово-зеленчукова диета - яденето на по-малко месо и повече салати се отразява добре на здравето.

Пет начина за предотвратяване на рака

Зелен чай

Антиоксидантите, които се съдържат в него, прочистват организма от свободните радикали Една чаша на ден е достатъчна, за да поддържате добро здраве.

Сьомга

Мазните риби съдържат много омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от рак с 14%. Освен сьомгата с такива свойства могат да се похвалят шарана, сардините и аншоата.

Праскови и сливи

Тези плодове съдържат киселини, които унищожават раковите клетки, а щадят здравите. Хапвайте ги пресни, а не под формата на силно подсладени сокове.

Вижте още по темата:

Киселото зеле ни предпазва от рак

Гъбите и зеленият чай намаляват опасността от рак на гърдата

Петте навика, които най-често отключват рак

Дори едно питие на ден повишава риска от рак