лук чесън
лук чесън / ThinkStock/Getty Images
Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават риска от рак. Това са кромидът, доматите, горските плодове, гъбите и магданозът, съобщи в. "Дейли телеграф".

Съдържащият се в лука и чесъна алицин се свързва с токсините, които предизвикват рак, и способства за тяхното извеждане, обясни диетологът Торал Шах.

В доматите има ликопен, който предпазва от рак на простатата, като обезврежда свободните радикали.

Учени откриха тайна на дълголетието

Съединения в горските плодове блокират активността на протеините, които предизвикват неконтролирано делене на клетките.

Гъбите стимулират активността на имунната система, а магданозът блокира образуването на кръвоносни съдове в раковата тъкан.

Храната с много животински мазнини предразполага към някои видове рак, например на червата, млечната жлеза, простатата и белите дробове. Един от рисковите фактори е наднорменото тегло. Затлъстяването е причина за 14 процента от смъртните случаи от ракови заболявания при мъжете и 20 процента при жените.

Три фактора, които съкращават човешкия живот

Промяната на начина на хранене и включването на повече зеленчуци и плодове в менюто намаляват вероятността от възникване на злокачествени заболявания с 80 процента. За профилактика е полезна и средиземноморската диета, която осигурява омега-6 и омега-3 мастни киселини и много антиоксиданти и фибри.
БТА