/ iStock
Български лекари преглеждат безплатно в Албания по инициатива на фондация „Българска памет“. Това съобщиха от фондацията. Профилактичните медицински прегледи са в община Пустец, Албания, където живее и българско население. Инициативата, която се осъществява за втора година, съвпада с Деня на българския лекар, а целта ѝ е да допринесе за подобряване на качеството на живот на жителите в общината чрез осигуряване на достъп до специализирани медицински услуги.

В медицинския екип са включени кардиологът проф. Иво Петров от „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център“, кардиологът д-р Алдин Али от медицинския център "Хайделберг“ и специалисти по ушно-носно-гърлени болести и по офталмология от диагностично-консултативния център „Св. Иван Рилски" в София.

Прегледите се извършват в периода 18 - 20 октомври. 

Инициативата се осъществява с подкрепата на българското Министерство на външните работи, допълниха от фондацията.

През 2023 г. и 2024 г. фондацията „Българска памет“ предостави професионална медицинска апаратура и консумативи за поликлиниките в района на Мала Преспа, обзавеждане и компютърна техника за новата сграда на община Пустец, оборудван медицински контейнер за нуждите на жителите на с. Глобочени и др. През 2020 г. от фондацията са дарили на община Пустец пожарна кола, линейка и високопроходим автомобил за социален патронаж.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Пеева/БТА