/ iStock/Getty Images
Икономиката на България е нараснала с 3.4% през 2022 г., сочат експресните данни на Националния статистически институт.

През последните три месеца на миналата година, произведеният БВП възлиза на 47 430 млн. лв., като на човек от населението се падат 6 986 лв.

Индустриалният сектор създава 29.5% от добавената стойност на икономиката, което e увеличение с 5.7 процентни пункта в сравнение с 2021 г. Секторът на услугите намалява до 65.5% при 71.2% през 2021 г., а аграрният сектор остава без промяна - 5% от добавената стойност.

От данните за четвъртото тримесечие се вижда, че икономиката е движена от крайното потребление, на което се падат 82.8% от БВП, а инвестициите формират 18% от икономиката. За последните месеци потреблението расте с 4 процентни пункта на годишна база.

БНБ обяви какъв е размерът на брутния външен дълг на България

Припомняме, че Европейската комисия обяви в своята зимна икономическа прогноза, че растежът на българската икономика ще се забави от 3.9% през миналата година до 1.4% през тази.

Растежът ще се ускори до 2.5% през 2024 г. и да зависи до голяма степен от взаимодействието между заплатите и цените. Инфлацията у нас ще се забави от 13% през 2022 г. до 7.8% през 2023 г. и до 4% през следващата година. Високата инфлация ще се поддържа от цените на храните и услугите, посочва ЕК.

"Очаква се пътят на икономиката да зависи до голяма степен от взаимодействието между развитието на заплатите и цените. Краткосрочните показатели и данните за инфлацията предполагат, че инфлацията ще намалява само постепенно през прогнозния хоризонт, тъй като инфлацията на цените на услугите ще продължи. В условията на свит пазар на труда се очаква заплатите да продължат да растат силно и да поддържат потреблението на домакинствата", се казва в прогнозата на Еврокомисията за страната ни.