България ще участва с фрегатата Дръзки в Ливан
България ще участва с фрегатата Дръзки в Ливан / netinfo

Правителството ще предложи на Народното събрание да разреши изпращането и използването на фрегатата "Дръзки" с щатното й въоръжение и екипаж до 160 военнослужещи за участие във военноморския компонент на ЮНИФИЛ в Ливан. Това съобщи правителствената информационна служба след днешното заседание на Министерския съвет.

Срокът на мисията е до два месеца, считано от 15 октомври 2006 г.

Решението на правителството е в изпълнение на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. С нея беше сложен край на военния конфликт между Израел и ливанската радикална шиитска групировка "Хизбулла", довел до много жертви и разрушения, се посочва в съобщението. Резолюцията призова международната общност да подкрепи усилията на ливанското правителство за възстановяване на страната, включително чрез предоставяне на хуманитарна помощ и участие в усиления контингент на ЮНИФИЛ в Ливан.

След съгласуване между компетентните български ведомства, на 19 август българското правителство прие принципно решение за участие на страната, съобразно с възможностите й, в усиления контингент на ЮНИФИЛ. Предложени бяха четири варианта, един от които - с фрегатата "Дръзки" във военноморския контингент на ЮНИФИЛ. На 21 септември нашето Постоянно представителство в Ню Йорк беше уведомено от Секретариата на ООН, че фрегатата "Дръзки" е одобрена за участие в първата ротация на военноморския контингент на ЮНИФИЛ с продължителност два месеца.

Военноморският контингент ще осъществява контрол върху корабоплаването в ливанските териториални води от "синята линия" до северната морска граница на страната и в международните води, като предотвратява нелегален внос на въоръжение и бойна техника в Ливан по море.