България ратифицира Лисабонския договор
България ратифицира Лисабонския договор / снимка: Sofia Photo Agency
Със 199 гласа „За”, 15 „Против” и нито един "Въздържал се" парламентът ратифицира договорът от Лисабон за реформата на Европейския съюз. Така България стана шестата страна членка одобрила документа. Единствено „Атака” и няколко независими народни представители гласуваха „Против”.

Договорът от Лисабон за реформата на Европейския съюз да бъде подложен на национален референдум и едва след това да бъде ратифициран от парламента – това бе настояването на лидера на „Атака” Волен Сидеров по време на дискусията в Народното събрание за ратификацията на документа. Според Сидеров с този документ се създава свръх държава, с която България ще загуби своя суверенитет. По думите му така се формира нова Римска империя, в която страната ни ще е една провинция. „Нашата отговорност е да не заблуждаваме българските граждани”, заяви Сидеров.

В отговор вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин коментира, че референдумът е хубаво нещо, но след като явно лидерът на „Атака” не е разбрал за какво става въпрос в Лисабонския договор, как българските граждани ще го разберат. Той подчерта, че договорът отваря врата за много по-широко сътрудничество в Общността, която става по-демократична. Вече не се говори за гражданите на страните членки, а за гражданите на Европа, каза Калфин.

Преди дискусията премиерът Сергей Станишев представи мотивите към законопроекта за ратификация на Лисабонския договор. По думите му този документ е един работещ и разумен компромис, позволяващ Европа да стане по-силна и да върви напред. Той ще бъде успех за Европа, защото ще я направи по-силна и по-ефективна, каза Станишев.

Татяна Калканова от БНД коментира, че с оглед на последните скандали у нас, спрените европейски пари и драмите в МВР, българското правителство трябва да положи усилия Брюксел да започне да приема страната ни като партньор, който съзнава недостатъците си, а не като обичайния заподозрян.

Българските граждани с надежда очакват засилване на контрола от европейските институции именно заради последните корупционни скандали, заяви от своя страна Надежда Михайлова от ОДС.

Лисабонският договор дава възможността националните държави да участват във взимането на решения в Съюза и да влияят на това, което се случва, отбеляза Екатерина Михайлова от ДСБ.