„България на гражданите” с идея нехайните пациенти да плащат по-високи здравни вноски
„България на гражданите” с идея нехайните пациенти да плащат по-високи здравни вноски / снимка: БГНЕС
„България на гражданите” с идея нехайните пациенти да плащат по-високи здравни вноски
67982
„България на гражданите” с идея нехайните пациенти да плащат по-високи здравни вноски
  • „България на гражданите” с идея нехайните пациенти да плащат по-високи здравни вноски

2% от здравните ни вноски, които се предлагат като допълнителна тежест под формата на втори стълб на здравното осигуряване, да бъдат връщани към осигуреното лице под формата на негов личен влог. Това предложиха експерти от „България на гражданите” като стъпка, която да увеличи стимула на здравноосигурените да са отговорни към здравето си.

Специалистите посочиха още, че пациентите, които не се грижат за своето здраве, би трябвало да плащат по-високи здравни вноски от останалите. От „България на гражданите” определиха бюджета на касата за 2014-а като бюджет на „демографската бомба”. В него били заложени големи принципни конфликти, които рано или късно щели да го взривят.

Броят на лечебните заведения в страната през 2001 г. е 293, а броят на леглата - почти 60 000, съобщи Красимир Гълъбов от изпълнителния съвет на партията. Към 2012-а броят на болниците нараства до 339, леглата в тях обаче са по-малко от 50 000.

„Обикновеният гражданин трудно щ разпознае тази демографска бомба, но  новите болници, които растат прогресивно, например за 2012-а година имаме открити 18 нови болници, са локализирани изключително и само в големите градове. Въпросът е какво правим с тези български граждани, които живеят по неволя в периферията на страната и в другите региони”, коментира той.

Ако през 2001-а имаме 96 на сто събираемост на здравните вноски, то в момента здравнонеосигурените у нас са близо 2 милиона, за което отговорността е изцяло на държавата, но потърпевши са лекарите, твърдят от „България на гражданите”.

4,5 милиона души у нас са здравно осигурени от държавата, допълни икономистът Бисер Манолов. За всички тях Финансовото министерство дава на Здравната каса по 975 млн. лева годишно.

„И в момента на месечна база за всеки един от тези 4,5 милиона човека - това са пенсионери, ученици, студенти, държавни служители, се падат месечни държавни разходи около 20 лева. Това са крайно недостатъчни средства. Същевременно частният бизнес прави три пъти по-големи здравни осигуровки заедно с осигуряващите се”, обясни Манолов. 

Специалистите са убедени, че в бюджета за здраве липсват всякакви финансови стимули и, за да се създадат такива е необходимо пациентите, които неглижират своето здраве, да плащат по-високи здравни вноски.