/ БГНЕС
Във връзка с ескалация на напрежението в Близкия изток и по-конкретно в Ливан министър-председателят Димитър Главчев и министърът на външните работи Иван Кондов са в постоянна връзка и по указания на премиера в Министерство на външните работи е създадена работна група, в която са включени и представители на други институции, чиято основна задача е да координира и предложи най-подходящия вариант за извеждането на българските граждани и членове на техните семейства от Ливан, посочиха от МВнР.

Указанията на премиера са пълна мобилизация на държавата в интерес запазването на живота и здравето на българските граждани.

Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла е бил убит, съобщи подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка, потвърждавайки смъртта му, след като Израел съобщи, че са го елиминирали при поредица от въздушни удари и последвали експлозии в Бейрут, предаде Ройтерс.

Силни експлозии разтърсиха Бейрут, Израел заяви, че са ударили централата на „Хизбула“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Хизбула“ потвърди: Лидерът ни Хасан Насрала е убит

Посолството на България в Бейрут и чрез дирекция „Ситуационен център“ е в постоянен контакт с всички българските граждани и членовете на техните семейства, които са изразили желание да получат съдействие за прибирането си у дома.

Работната група чрез посолствата в Бейрут, Тел Авив и други дипломатически мисии в региона ще окажат необходимото съдействие за сигурната евакуация на българските граждани.

МВнР е в постоянен контакт с българите, искащи съдействие за прибирането им от Ливан

enlightenedПри необходимост от съдействие българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следния номер: +961 5 453 658, както и на телефонни номера за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766.

enlightenedСигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: CONSULAR.BEIRUT@MFA.BG

enlightenedСигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации
на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg

enlightenedОт МВнР препоръчват на всички български граждани при пътувания
, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МВнР, пресцентър