/ iStock/Getty Images
Парламентът ратифицира споразумение между България, Иран и AstraZeneca
Парламентът ратифицира тристранно споразумение за дарение на ваксини на AstraZeneca срещу COVID-19 между България, Ислямска република Иран и AstraZeneca и двустранно споразумение за дарение между България и Иран - на първо и на второ четене.

Подписаните споразумения предвиждат дарение на 2 830 400 дози от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 със срок на годност до 30 юни 2022 г., като е предвидено всички разходи за доставката да бъдат за сметка на Иран.

Депутатите ратифицираха дарението на ваксини срещу COVID-19 на Босна и Херцеговина

Клаузата на чл. 8.3, буква „б” от Споразумението, сключено между Европейската комисия и AstraZeneca предвижда в случай на излишък от дози ваксини участващите държави членки да имат възможност да ги дарят на държави с ниски или средни доходи или публични институции и да даряват или препродават без печалба такива дози на други европейски държави, които се съгласяват да бъдат обвързани с условията на Споразумението, приложими за участваща държава членка, се посочва в мотивите на проекта.

Преди това НС ратифицира и Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на националната отбрана на Гърция относно осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация.