/ БГНЕС
България продължава участието си в изграждането на новия CMS детектор на ЦЕРН, след като депутатите приеха на второ четене законопроекта за ратифициране на допълнително споразумение към Меморандума за разбирателство за поддръжка и експлоатация на CMS детектора между Министерството на образованието и науката и Европейската организация за ядрени изследвания.

ЦЕРН представи визията си за следващо поколение колайдер

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева заяви пред народните представители, че очакванията са през 2026 г. изцяло да бъде изграден новият CMS детектор на ЦЕРН. Тя обясни, че CMS детекторът е основополагащ компонент на ЦЕРН. "Както всяко едно техническо съоръжение, животът на този детектор изтича и за да има застъпване, е изключително важно държавите, членуващи в ЦЕРН, да вземат съвместно решение и да започнат изграждането на нов детектор, който да позволи експериментите, изследванията в ЦЕРН да продължат", каза още Ангелиева.

ЦЕРН пусна нов ускорител на частици

По думите й, за да бъде готов новият детектор до 2026 г., работата трябва да започне отсега, тъй като на стария животът му изтича след две години.

"Надяваме се България да има още по-голямо участие с изследователи и фирми в този нов детектор", каза още заместник-министър Ангелиева.

С приемането на законопроекта за допълнителното споразумение към меморандума се определят правилата за управление на вноските към общия фонд на държавите, членуващи в ЦЕРН. В доклада на Комисията по бюджет и финанси се изтъква, че това няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, тъй като разходите са от бюджета на Министерство на образованието и науката.
 
БТА