училище
училище / iStock/Getty Images
Най-много са от Великобритания – шест
Двадесет и една организации на българи от 11 държави кандидатстват за финансиране от българската държава за разкриване на неделни училища зад граница. Най-много са от Великобритания – шест. Сред кандидатите има организации от Германия, Албания, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Канада, САЩ и други. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Общо 373 са българските неделни училища в чужбина през тази учебна година. Те се намират в 43 държави на шест континента. В тях се обучават над 35 000 деца от 4-годишна възраст, ученици от 1 до 12 клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата в българските неделни училища е нараснал почти 10 пъти.

Ректорът на УНСС: МОН има механизми да влияе върху качеството

Министерството на образованието и науката (МОН) подпомага организационно, методически и финансово заниманията на децата от предучилищна възраст, обучението на по-големите ученици по български език и литература, история и цивилизация, география и икономика, както и дейности, свързани със съхраняване на българския фолклор и култура.

В програмите на МОН са включени организирани обучения на учителите от неделните училища, партньорства между тях и създаване на електронни обучителни материали за работа от разстояние.

За първи път през тази година се предвижда да се изготвят обучителни програми за децата в предучилищна възраст в българските неделни училища и електронни обучителни материали за тях.

В проекта за бюджет за следващата учебна година са заложени близо 15 милиона лева за подкрепа на образованието на децата в неделните училища.

МОН обяви кои ученици се връщат в клас от понеделник

Възпитаниците на неделните училища имат възможност да се явят на изпит и да получат сертификат за владеене на български език по Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР). С него учениците могат да продължат образованието си в България. Има възможност висши училища да зачитат оценката от сертификата с минимално ниво не по-ниско от В2 като балообразуваща за отделни специалности.

Право да създават неделни училища имат организации на българи, живеещи извън България, регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на образователно-културна дейност, задгранични представителства, православни църковни общини и Славянобългарският манастир „Св. Вмчк. Георги Зограф“ в Атон, Гърция.