/ iStock/Getty Images
Министерството на външните работи (МВнР) е получило сигнал за български граждани, които са отведени до полицейското управление в гръцкото село Кариес, познато в България като село Баница. Това съобщи на брифинг в МВнР служебният министър на външните работи Иван Кондов. По-рано от политическа партия „Възраждане“ съобщиха, че жандармерията в Гърция е отцепила района около село Баница.

Първата българска кола, която е пристигнала там, е задържана, а българските граждани - отведени в неизвестна посока, твърдят от „Възраждане“, които напомнят, че български граждани пътуват днес натам, за да посетят лобното място на Гоце Делчев. 

Министър Кондов заяви, че българските граждани не са арестувани. Те са били спрени, не са били допуснати да стигнат до дестинацията си. Отведени са в полицейското управление за проверка на документи, обясни Кондов.

"Имаме уверението на генералния ни консул в Солун, че ще бъдат освободени до половин час", каза още министърът. Той посочи, че все още не е ясна причината, поради която българите са били спрени.

Гоце Делчев, деец на националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, идеолог и организатор на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, загива през 1903 г. край село Баница.

По повод 120 години от гибелта му в град Гоце Делчев и в Благоевград са предвидени тържествени прояви, в които ще участват президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

В Скопие също отбелязват годишнината, като честванията започнаха с панихида в двора на църквата „Св. Спас”, където се намира саркофагът с костите на Гоце Делчев.

Министерството на вътрешните работи в Северна Македония въведе от вчера вечерта специален режим на движение, като улицата в подножието на Скопското кале до църквата „Св. Спас” е затворена за движение.

Защо обаче гробът е в Скопие, след като легендарният войвода пада в бой в сражение край село Баница, край Сер? Тленните останки на войводата първоначално са погребани точно там, в общ гроб. По-късно костите му са върнати в България, а след това предадени на Македония.