/ iStock/Getty Images
Днес преди обяд валежите в повечето райони временно ще спрат и облачността ще се разкъса. След обяд и през нощта срещу понеделник, в западните и централните райони отново ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност.

Ще има краткотрайни, на отделни места интензивни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици, временно усилване на вятъра и градушки.

iStock/Getty Images


Жълт код е обявен в неделя в 18 области в Западна и Централна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град.

НИМХ

В тези райони ще има интензивни валежи и гръмотевични бури, предупреждават синоптиците. Ще има и условия за градушки. На отделни места в тези области се очакват количества до 35-40 л/кв.м и повече.

Какво ще е времето следващите дни и ще продължат ли валежите и през юни?

Над Източна България през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време. По-късно след обяд и там ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса.

iStock/Getty Images

В планините облачността ще е значителна. След обяд ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 17 градуса, на 2000 м - около 9 градуса.

iStock/Getty Images

По Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на места с краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са между 23-26 градуса. Температура на морската вода е 16-21 градуса, вълнението на морето ще е 1-2 бала.
 
Хлад и жега ще се редуват през юни

В началото на следващата седмица ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури, както и временно усилване на вятъра. Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки. В източните райони ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, ще духа слаб вятър с южна компонента, а температурите ще са по-високи. Преобладаващите максимални ще са между 21 и 26 градуса.

Жълт код остава в сила и за понеделник - 3 юни, в 9 области в Западна и Централна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, София-област и София-град. В тези райони се очакват още валежи, придружени и с гръмотевици.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg