/ iStock/Getty Images
Днес (събота) облачността временно ще се разкъса. Около и след обяд отново в много райони от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици.

През нощта срещу неделя, главно в централните райони, ще продължи да вали. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

пролет слънце
iStock/Getty Images

Бури, порои и градушки причиниха наводнения и щети в част от страната (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
По Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на места - с краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 22-25 градуса. Температурата на морската вода е 16-20 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
 
Над планините облачността ще е разкъсана. След обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15 градуса, на 2000 метра - около 9 градуса.

времето пролет дете поляна
iStock/Getty Images

Юни започва с гръмотевични бури
 
През следващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури. Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки. Вятърът ще е слаб, но по време на гръмотевични бури временно ще се усилва.
 
В неделя на места и в източните райони ще превали и прегърми, но в началото на следващата седмица ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, а температурите ще са по-високи, в югоизточните райони - до 28-30 градуса. В останалата част от страната преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26 градуса.
 
Хлад и жега ще се редуват през юни

Времето през юни ще остане нестабилно през почти целия месец. Изключваме последните десет дни. Общо взето продължава неустойчивата въздушна маса. Времето остава с краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи”. Това коментира пред NOVA Анастасия Стойчева от НИМХ.
 
По думите ѝ градушките ще останат характерно явление, поне през първото десетдневие на юни.
 
„Областите, в които е възможно да паднат повече валежи, вече са повече на брой. Пролетните процеси са с доста локален характер. Затова и занапред количествата на валежите ще са с неравномерно разпределени”, коментира още тя.
 
Температурите през юни ще са около и над нормите.
 
„Най-ниските, които очакваме са между 10 и 15 градуса, а най-високите са между 30 и 35 градуса. Големите температурни разлики са характерни за юни“, посочи Стойчева.

времето дъжд деца чадър
iStock/Getty Images

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ, БТА, nova.bg