Депутатът от БСП Жельо Бойчев
Депутатът от БСП Жельо Бойчев / БГНЕС
Жельо Бойчев за подписката
97417
Жельо Бойчев за подписката
Валентин Николов за промяна в закона за енергетиката
  • Жельо Бойчев за подписката
  • Валентин Николов за промяна в закона за енергетиката
200 хиляди подписа за спиране на сделката с активите на ЧЕЗ внесоха депутати от БСП в Комисията за енергийно и водно регулиране. В кулоарите на парламента социалистът Жельо Бойчев обясни, че подписите са събрани от граждани от цялата страна в продължение на два месеца. От ГЕРБ обвиниха социалистите в манипулация. ЧЕЗ оперира на територията на Западна България, а подписи за спиране на сделката за събирани от абонатите на другите две електроразпределителни дружества, обясниха управляващите.
 
„Инерком“: Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна

одписите бяха внесени в КЕВР с оглед на новите правомощия, които тя има да дава съгласие за разпореждане с имуществото на енергийни дружества. Ние не можем да принуждаваме никого. Има си законови правомощия, които са ясно разписани. Оттук нататък органите трябва да се произнесат. Ние сме изразили волята на 200 000 българи", каза Жельо Бойчев от левицата. Той припомни, че от повече от седмица е в сила промяна в Закона за енергетиката, където ясно и категорично се казва в член 21, ал. 1, т. 23а, че КЕВР разрешава разпореждането с имущество на енергийните дружества.
 
ЕК не може да вземе отношение по сделката за активите на ЧЕЗ в България

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов/БГНЕС, архив

Следващата седмица Комисията за контрол на КЕВР ще разисква заедно с комисарите критериите, по които да може да бъде осъществена промяната в Закона за енергетиката по отношение на това как КЕВР трябва да се произнася по казуси като сделката с ЧЕЗ, обясни Валентин Николов от ГЕРБ.  Към момента няма критерии, по които регулаторът да се произнася. "С тази изпреварваща пиар акция, която са направили колегите, може би задават единия от критериите: може би трябва да пишем, че ако някой внесе повече от 200 000 подписа, КЕВР трябва да се произнесе, че тази сделка не става. Което е абсурдно, няма как да има такъв критерий", каза Николов.
 
Той обясни, че по въпроса за критериите ще се търсят смислени решения, които да удовлетворяват както обществото, така и енергетиката. "Защото всяко действие може да породи негативно противодействие от гледна точка на арбитражни дела и други и да ощетим потребителите, вместо да им помогнем", каза още депутатът от ГЕРБ.