/ IStock
Драстични случаи на бракониерски прояви са установени от горски служители в последните два месеца, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.
Последният случай на нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча е разкрит на 23 юни 2020 г. в с. Побит камък, община Велинград. При проверка на адрес са открити близо 8 килограма дивечово месо и жива двумесечна сърничка. Тя била отглеждана от живеещите в къщата. Намерените оръжия, боеприпаси, трофеи и месо са иззети от органите на реда. Сърничката е предадена на представители на местното горско стопанство.

В началото на юни служители на Регионална дирекция по горите - София заловили по сигнал бракониер в землището на с. Мирково. В багажното отделение на товарен автомобил, собственост и управляван от жител на селото, е открит прострелян труп на сръндак, както и законно притежавана ловна карабина с три боеприпаса.

На 18 май горските служители на Регионална дирекция по горите - Берковица са открили два убити сръндака в багажника на автомобил. Автомобилът се е движел по горски път в землището на с. Горна Лука, община Чипровци, област Монтана. В автомобила пътували двама души с извадени от калъфи ловни карабини. В багажника са открити два убити сръндака. Лицата не са представили разрешителни за лов, ловни билети и членски карти. За тях има данни за системни посегателства върху дивеча в района.

Ден по-късно горските инспектори на РДГ - Берковица съставят акт на притежател на незаконно добити трофеи. Нарушението е констатирано в с. Железна, община Чипровци. Иззети са 5 трофея на сръндак без документ за произход и регистрация в държавно горско стопанство.

Една от най-жестоките бракониерски прояви е случаят на установяване на труп на отстреляна бременна кошута в близост до асфалтов път на изхода на с. Рибарица, посочват от агенцията. Задържани са двама извършители, на които е повдигнато обвинение по Закона за лова и опазване на дивеча.