Борисова: Здравеопазването е болно, но лечимо, макар със закъснение
Борисова: Здравеопазването е болно, но лечимо, макар със закъснение / снимка: Sofia Photo Agency

Отдавна съм казала, че българското здравеопазване е много болно, но лечимо болно, макар и със закъснение, заяви министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова пред бТВ.

"Всички действия трябваше да бъдат предприети доста по-рано. Здравеопазването боледува от 20 години, а от 10 нищо не е мръднало. Всички сме убедени, че трябва да бъдат предприети радикални мерки", каза тя. Според нея целта на реформите е създаването на ефективно здравеопазване. Първата стъпка е въвеждането на задължителни стандарти и тяхното изпълнение, колкото и високи и тежки да са тези стандарти", заяви министър Борисова.

Тя отбеляза, че доста болници покриват добрите стандарти, а тези, които не отговарят, ще бъдат закрити. Министър Борисова предлага да се развие доболничната помощ - 1-дневна терапия, 1-дневна хирургия и т.н.

"В болниците няма легла, защото хроничните болни са ангажирали леглата, които са предназначени за острите случаи", категорична е тя. Борисова уточни, че хронично болните не трябва да ходят в болниците за активно лечение, а трябва да се обърнат в доболничната помощ, защото повечето от тях се нуждаят от процедури, които не изискват дълъг престой в болнично заведение. В тази връзка тя предлага да се регламентира и сестринският труд.

На въпрос как смята да задържи сестрите у нас, след като в чужбина им предлагат заплати в пъти по-големи, Борисова отговори, че ще се създадат условия за сестрите да се грижат за възрастни хора по домовете, което ще им носи допълнителни доходи. Тя все пак призна, че доходите от тази дейност ще са "малки и скромни". "От 1 януари започваме да влизаме в действие", заяви проф. Борисова и уточни, че в момента на книга се извършва преструктурирането на болниците, което на практика ще стартира в началото на годината. Тя заяви, че няма да има освободени лекари. "Не може да остане лекар без работа. Всеки, който иска да работи ще намери своето място. Ще работят в доболничната помощ", категоричен е здравният министър. Тя отбеляза също така, че е необходима реформа на обучението на медици и сестри, връщането на фелдшерите, чието обучение е прекратено в края на 90-те години.

Министър Борисова пледира и за въвеждането на електронна здравна карта, която ще сложи ред в здравеопазването. Тази инициатива ще стартира в началото на следващата година и първоначално ще бъде въведена едновременно в София, Пловдив и Варна, а след това и в областните градове. "Много неща трябва да се свършат в областта на медицината", заключи тя.