/ Пресцентър, Министерски съвет
Тристранката обсъжда утре идеята държавата да поема 60% от заплатите при запазване на работни места
След няколко дни на словесни престрелки между Кризисния щаб и Медицинския съвет, премиерът Бойко Борисов ги събра при себе си в Министерския съвет, след което заедно излязоха с общо решение за скрининг за коронавирус. Единодушно е било решено да се тестват 1000 полицаи от КПП-та, шофьори от градския транспорт и на линейки, за да се направи снимка на изградения имунитет на обществото и на база на това да се изгради математически модел, който да ускори завръщането на активните хора на работа и в производството.

"1000 теста, бързи ще бъдат направени на полицаи, шофьори на автобуси, на линейки. Тези тестове в рамките на 10 минути показват дали е болен, или е преболедувал и има антитела. Това ще го направим, за да изработим математически модел и статистика колко от тях са прекарали вируса, колко са изработили антитела и колко са здрави", заяви премиерът. След две седмици или месец същата група хора ще бъдат отново тествани, за да се направи прогноза как се развива епидемията у нас - кога ще е пикът и платото. Борисов беше категоричен, че тестове няма да се купуват, ще се използват вече дарени.

"Безспорно всички са категорично съгласни, че мерките досега дават възможност да се движим по-плавно по кривата", заяви Борисов на брифинга в МС след онлайн заседанието на Европейския съвет.

„По отношение на диагностицирането на коронавирус, инфектирането няма друга алтернатива освен Real Time PCR, особено на този етап на епидемията. В края вече може да се прецени натрупаният имунитет, който се извършва с изследване на антитела. Това изследване, което ще се направи, търси не новозаболял, а прекарал коронавирус инфекция", коментира и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. "Периодично се тества тази група и се вижда как се натрупва имунитетът, по този начин се прави моделът. И след това големи групи от хора да се върнат на работа за съживяване на икономиката", добави шефът на ВМА, като подчерта, че решението е взето единодушно.

Ген. Мутафчийски: Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове

"Това, което си получи - споделихме какво сме направили, след това чухме и другата страна. Така направихме нещо, което да помогне на българите. Изправихме се пред гените на един вирус  и единственото, което можем да хвърлим срещу него, са нашите мозъци. Съгласихме се на една обща платформа за това какво трябва да направим. Когато правим подобен тип мониторингова услуга, ще можем да кажем какво се случва на база реални изследвания. Изключително съм удовлетворен от работата на колегите", каза Александър Симидчиев.

Борисов съобщи още, че Тристранката ще решава утре за предложението на кабинета държавата да плаща 60% от заплатите на работници, които работодателите предпочетат да не съкратят заради кризата .

"Утре ще има Тристранен съвет, ще се излъчва онлайн, всеки ще е в кабинета си. И ако утре се разберат, ще отидем на вариант 60/40 – 60% от държавата, 40% от бизнеса, за да помогнем", каза Борисов. До идната сряда пък търговските банки и БНБ ще изготвят своя пакет предложения в кризата в унисон с разрешението на ЕЦБ за мораториуми върху кредитите. Борисов издаде само, че хората ще останат доволни.



Иначе премиерът не изглеждаше особено удовлетворен след онлайн заседанието на Европейския съвет. От думите му стана ясно, че все още няма конкретни решения на Брюксел за измъкване от финансовия крах след епидемията от коронавируса и всяка страна-членка ще се спасява според собствения си бюджет. Ще се обсъждат три варианта, но към момента решение за подпомагане със средства за страните-членки няма. "За пари като количество в милиарди, в проценти не се говори, говори се за принципа, по който ще се разбираме за в бъдеще", разкри той. Според Борисов тепърва ще се търси решение за икономическите мерки срещу последствията от пандемията и трудно ще се намери такова между по-богатите и по-бедните страни..

"Никакви средства не се предвиждат за никоя от страните-членки от ЕС на този етап. Първо ще се намерят решения за еврозоната. Ние останалите - България нито може да печата пари, защото е във валутен борд, нито сме в еврозоната, така че сме в най-неизгодното положение", обясни още премиерът.

"Към този момент ни е дадена възможност от неусвоени евросредства да ползваме пари и от претрансформиране на европрограми", каза още Борисов.

МЗ стартира DMS номер за подкрепа на медиците, борещи се с COVID-19


Решено е още в понеделник здравният мозъчен тръст на Еврокомисията да излезе с общи препоръки към страните-членки относно самата епидемия.

Борисов не пожела да каже какво следва като ограничителни мерки отвъд срока на извънредното положение до 13 април и дали то ще бъде удължавано.

"Ако сега кажа баловете ще бъдат спирани, това ще е новината на вечерта, а е толкова далече във времето", коментира Борисов в отговор на въпрос.

"За абитуриентите има време, може да празнуват и съм сигурен, че ще празнуват", успокои Борисов. И призна, че е достатъчно вярващ, за да не може да си позволи да забрани хората да отидат на църква на Великден, ако пожелаят и спазват дистанция. 

"Аз нямам силата, нито волята да кажа - не отивайте на църква, защото и аз съм силно вярващ човек, каквото може, мерки да предприемат и Господ да ни помага, защото от тая криза само той може да ни извади!", призна Борисов.

Д-р Кунчев: Не става дума за разнобой между Щаба и Медицинския съвет, а за мнението на един-двама души

"Ние очаквахме, че ще водим война с танкове, в окопи, а те ни нападнаха по най-ужасяващия начин и най-беззащитни да се чувстваме. Дето се вика, един танков екипаж не можем да съберем заради коронавируса - защото трима души в едно малко помещение...", заключи Борисов.

Министър-председателят обяви още, че утре вече ще пристигнат готови, ушити 800 многократни (за по 50 пъти пране) облекла от Габрово, които щабът ще разпредели на лекарите на първа линия. Цената на един такъв костюм е 67-8 лева, информира премиерът.

"Умножете цената на едно облекло по 50 и я сравнете с еднократните. Искаме и сертифициране на маските, които вече български заводи шият, защото платът им е със специална мембрана. Видяхте облекло от Виетнам, което като се напълни с вода, протича. Българското качество е най-доброто качество", изтъкна Борисов.

България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, допълни премиерът.

Борисов отново повтори, че България е реагирала адекватно и навременно спрямо ситуацията.

"Сега, когато световните икономисти и агенции казват, че икономическият срив е в трилиони, всички ще повярват колко бързи, навременни и правилни са били българските мерки", отсече премиерът.

Преумората на Борисов явно надделя, защото без да иска планира отсега коледните добавки за пенсионерите, вместо великденските.

"Дадохме на пенсионерите добавки за Коледа, ако не бяхме дали, какви заглавията щяха да бъдат, че не сме дали им дали за коледните празници", заяви той.