Борисов предложи кметовете да могат да бъдат и партийни лидери
Борисов предложи кметовете да могат да бъдат и партийни лидери / netinfo
Изпълнителната власт да започне незабавно актуализиране на избирателните списъци, за да се извадят мъртвите души от тях. Избирателите да фигурират по настоящ адрес. Този апел отправи кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на дебатите за избирателната система, организирани от президента Георги Първанов.

Участниците в дискусията повториха идеите на своите политически сили за промяна на изборния модел, заклеймиха търговията с гласове и се обединиха около необходимостта от прозрачност на партийните финанси. От мнозинството обещаха, че промените в изборното законодателство ще са факт до октомври-ноември, за да има време за подготовка за следващите парламентарни избори. Само от „Атака” не видяха смисъл в инициативата на президента.

Премиерът Сергей Станишев очерта вижданията на БСП за промени в избирателната система и припомни, че социалистите винаги са били за мажоритарен елемент, определи като крайно унизително това да продаваш гласа си и заяви, че демокрацията се крепи само на партиите. Станишев препоръча на парламентарното мнозинство да се намери едно решение, което да се разглежда от парламента през ноември, за да може своевременно да се знаят променените и нови правила и да има предсказуемост за всеки един политически субект.

Бойко Борисов апелира към изпълнителната власт за незабавно актуализиране на избирателните списъци, предложи избирателите да фигурират в тях по настоящ адрес и поиска СКРЕЧ-системата на МВР да се използва в битката срещу екскурзиантите в смесените райони, за да се провери дали избирателят, който е гласувал, наистина е преминавал българската граница в деня на вота. Столичният кмет призова още партиите да освободят партийните клубове за социални дейности на общините или да си ги наемат на пазарни цени. Кметът си поиска и още една промяна в закона: Не виждам защо партиен лидер да може да бъде президент, а премиер да не може да бъде кмет и да се налага непрекъснато да го обикаляме този въпрос.

Лютви Местан от ДПС не пропусна да репликира и поиска промените в изборното законодателство да са факт между 15 и 30 октомври. От НДСВ, ССД и ВМРО поискаха гласуването у нас да стане задължително, а жълтите повториха идеята си, ако това не се случи, да има данъчни преференции за всеки гласувал.

Почти всички партии се обявиха за драстично увеличаване на държавната субсидия, а лидерът на „Атака” Волен Сидеров погледна на събитието от друг ъгъл: Ние присъстваме в една рекламна акция на президента, с която трябва да се внуши на хората, че ще се реши нов политически модел.