Борисов: Никой не знае колко ще струва АЕЦ „Белене
Борисов: Никой не знае колко ще струва АЕЦ „Белене / снимка: Sofia Photo Agency

„Никой не знае колко ще струва изграждането на АЕЦ "Белене". Там има излят бетон, има икономически планове, но няма финансови", каза в „Пропаганда" по Дарик министър-председателят Бойко Борисов. Той призова президента Георги Първанов и особено бившия премиер Сергей Станишев, когато се изказват по темата АЕЦ"Белене", да обяснят колко ще струва.

Ето какво още каза министър-председателят пред Дарик:

„Щом разбира това момче толкова, да излезе и да каже: „Белене" струва толкова пари, ще бъде построена тогава, токът ще струва толкова. България ще печели еди-колко си пари, Борсов незабавно почвай да строиш". Колко струва всичко това. Като е искал да се бори, защо не даде държавна банкова гаранция, след като 3,5 милиарда евро стояха в руския бюджет и сега щеше да я строи. Аз не знам, те няма ли да се засрамят, да млъкнат, да остават да се разберем с руснаците, да проведем преговорите така, както трябва, да защитим интереса си и след това да излезем и да кажем колко струва това нещо. Попитайте го Станишев колко струва Белене. Г-н Станишев, колко пари според вас, след като вие сте толкова компетентен, ще струва „Белене" - от първата копка, включително до електропреносната мрежа".

Кажете вие колко струва „Белене"?

„Не знам, и никой не знае. Има едни раздадени пари напред и назад. Има икономически планове, а няма финансови. И затова едни си говорят за 4 милиарда евро, други - за 8 милиарда, трети - за 10 милиарда, все едно е плод-зеленчук. Когато се изказва, дали е Първанов, дали е Станишев, дали е Петър Димитров, който и да иска да се изказва по този въпрос - задайте въпроса крайна цена, за да можем да я планираме в бюджета и да кажем на българите: „Белене" ще ни струва еди-колко си милиарда евро, които вие от вашия джоб ще платите, а тези пари се избият за вашите внуци или правнуци през еди-коя си година".

Относно първото му официално посещение в Брюксел Бойко Борисов заяви: „Безспорен е фактът, че България имаше много лош имидж в Брюксел. От нас зависи сега дали да го променим. Важното е, че хората там имат надежда и ни дават шанс да го направим".

Борисов уточни, че България се намира в графата за най-корумпираните, най-бедните със спрени еврофондове.

„Отзвукът за това, че освободиха всички плащания, е много голям и в европейската преса, и въобще в коментарите в политическите среди", поясни министър-председателят.

На въпрос дали има щета на бившите управляващи, която не може да се оправи, Борисов отговори, че това са загубени пари по ФАР и по ИСПА. „Ние въпреки всичко работим за тях, за да ги пуснат и с ясното съзнание, че няма да ги усвоим, но просто заради имиджа на България да не стоят затворени фондовете", добави той.

Бойко Борисов заяви още, че от Брюксел не са поставили срокове, в които да наблюдават България и поясни, че това е правено през изминалите 30-40 дни и са наясно с всичко в страната.

Министър-председателят каза относно словесните престрелки с президента Георги Първанов, че не бива да се говори на тази тема и добави „всеки да си гледа неговата работа".