Болничните училища са само администрация според Сергей Игнатов
Болничните училища са само администрация според Сергей Игнатов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Болничните училища към момента представляват само една администрация и закриването им няма да ощети учениците. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му с промяната в закона се предвижда училището, където детето е било записано преди разболяването си, да поеме грижата за него.

Самите учители там са наясно с това докъде е стигнал ученикът и какъв е неговият потенциал. Когато детето е в друг град, училището трябва да се свърже със съответния Регионален инспекторат по образование, за да се следи образованието на ученика, обясни Игнатов.

Недостигът на места за целодневно обучение на първокласници и второкласници, а от септември и на децата в 3-и клас, могат да се решат с използване на допълнителен сграден фонд, каза министърът. Съдействие може да се търси и от Образователните инспекторати по места. Пари има, но те се отпускат само, ако училището намери решение за осигуряване на целодневното обучение, поясни Игнатов.

Ако промените в Закона за образованието се приемат в този им вид, частните детски градини и училища ще бъдат финансирани от държавата от 2016-а. Като пари това ще струва допълнително около 10 млн. лева, което не е невъзможен разход, подчерта Игнатов. По думите му парите трябва да следват ученика, а частното образование повишава конкуренцията между учебните заведения, което вдига качеството на обучението.

Новини от Пловдив