Богомил Бонев даде показания по делото „Октопод”
Богомил Бонев даде показания по делото „Октопод” / снимка: БГНЕС
Богомил Бонев даде показания по делото „Октопод”
60551
Богомил Бонев даде показания по делото „Октопод”
  • Богомил Бонев даде показания по делото „Октопод”

Бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев даде показания по делото „Октопод”, по което основен подсъдим е бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Пред Софийския градски съд Бонев посочи, че по негово време той упорито е отказвал да даде лиценз на застрахователната компания „Левски-Спартак”, която се свързва с Петров.

В крайна сметка обаче Бонев е отстранен от поста на 20 декември 1999 г. На негово място е назначен Емануил Йорданов, който още в началото на януари дава лиценз на холдинга.

Бившият вътрешен министър каза пред съда, че заради проблеми с акционерите и неясен произход на капитала на „Левски-Спартак”, нямало как лиценз да бъде даден.

Бонев поясни, че физически е невъзможно по време на празници Йорданов да е имал възможност да се запознае с материалите по случая и е бил подведен. След края на разпита Бонев напусна Съдебната палата, без да разясни показанията си. „Няма кога да се запознае, защото са коледни празници. Той пада от небето, как ще се запознае с подобен въпрос”, обясни той.

Потърсен за коментар Емануил Йорданов обясни пред Дарик, че в документацията на холдинга не е имало нищо смущаващо. „Към онзи  момент в министерството нямаше каквито и да е данни, които да налагат отказа да се издаде лиценз на въпросното застрахователно дружество. Впоследствие практиката на дружеството показа, че действително не е имало основание”, коментира той.

Йорданов беше категоричен, че не е имало натиск „Струва ми се, че ако е имало някакъв проблем, би следвало още тогава нещата да се огласят”, уточни той. 

Прокурорът по делото Светлозар Костов също подчерта, че е имало пречки да се даде лиценз на дружеството, а произходът на капитала на двете израелски фирми действително не бил ясен. Алексей Петров е подсъдим за ръководене на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване.