Заплатите на служителите в Регионалните здравни инспекции няма да бъдат увеличени до края на годината. Това стана ясно след среща на министър на здравеопазването Асен Меджидиев с протестиращи представители на здравните инспекции в страната, които са в стачна готовност, предаде БНР.

След серия от протести и признанието на здравния министър, че те са основателни, работещите в Регионалните здравни инспекции получиха еднократно увеличение като допълнително материално стимулиране, чиито среден размер беше 650 лева. На практика обаче сумите са били между 200 и 1000 лева, твърдят синдикалисти.

Трима представители на протестиращите са били днес на среща със здравния министър, за да потвърдят искането за увеличение на заплатите поне с процента, равен на инфлацията, заяви Валентина Георгиева, синдикален лидер в РЗИ - Благоевград:

"До края на годината няма начин как да стане увеличение на заплатите. Евентуално увеличение от 1 януари, но ако се гласува това, което служебният министър внесе с проектобюджет - с 30%."
Асен Меджидиев: В Бюджет 2023 заложихме над 55 млн. лв. за увеличение на заплатите в Спешна помощ и РЗИ

Резултатът от срещата не удовлетворява работещите в здравните инспекции, които си запазват правото да подновят протестите: "Оставаме в абсолютна готовност за протести", добави Георгиева.
БНР