Без съкращения на спецчастите в армията?
Без съкращения на спецчастите в армията? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не чух и не намирам убедителни аргументи, свързани с реорганизацията и намаляване числеността на 68-а бригада "Специални сили". Това заяви на нарочна среща в Пловдив министърът на отбраната Ангел Найденов, на която присъстваха още началниците на отбраната и на сухопътни войски ген.-лейтенант Симеон Симеонов и ген.-майор Ненко Ненов.

Министърът уточни, че окончателното решение за съкращението на 300 души от спецчастите ще се вземе този четвъртък на Съвета по отбрана. Найденов посочи, че бригадата е с малка численост и техника и този аргумент е в полза на отмяна реорганизацията. Общата бройка на планираните съкращения в армията до края на 2014-а година е малко над 2000 души, допълни той.

Найденов каза още, че ще бъде безкомпромисен по отношение на качеството на екипировката на военнослужещите, особено на изпълняващите мисии зад граница. Започнато е досъдебно производство за качеството на обувките и униформите на нашите военни в Афганистан, каза министърът и допълни, че подлежат на анализ и техническите задания към обществените поръчки за екипировка.

По отношение участието в международни мисии министърът не се ангажира с прогнози дали страната ни ще продължи да се включва и как. Това е въпрос на допълнително финансово и кадрово решение, каза още Найденов.

Той бе категоричен, че ще иска отмяна на възрастта като допълнително условие при пенсионирането на военните. Освен това е внесъл в социалното министерство искане за промяна на текстове в осигурителното законодателство, свързани с обезщетението на съпруги на военнослужещи, които са на мисии или служат извън родните си места. Целта е средствата да се актуализират като се обвържат с растежа на минималната работна заплата.

Други новини от Пловдив