Без съд за организатори на купуване на гласове, ако свидетелстват?
Без съд за организатори на купуване на гласове, ако свидетелстват? / netinfo
Да се снеме наказателната отговорност от организатори на купуване на гласове на избори, ако решат да свидетелстват за извършеното деяние, това реши правната парламентарна комисия като прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от левицата.

Някои от депутатите, участвали в заседанието изразиха резерви по предлагания текст, защото според тях организаторите на купуване на гласове по принцип трябва да бъдат с по-тежки наказания. Становището на правосъдното министерство е против текста, според екпертите от ведомоството по-разумно е да се приеме предложението на главния прокурор да не се наказва този, който е получил съответната облага, ако реши да свидетелства. От прокуратурата бяха на мнение, че ако се запише такъв текст, той трябва да се базира на доброволната воля на съответния организатор на купуване на гласове.

Ангел Найденов, който е вносител на поправките, заедно с председателя на ПГ на КБ Михаил Миков, обясни, че така лицата, които са на средно ниво в системата за организация на купуването на гласове, може да се решат да свидетелствата, за да се добие представа за цялата схема.

Депутатите от правната комисия подкрепиха другата предлагана от Миков и Найденов поправка – прокуратурата да може да се самосезира за купуване на гласове, а не както е сега да има тъжба на страна по казуса.


Народните представители от комисията не решиха как точно да се определя заплатата на председателя на комисията за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Отхвърлени бяха и двете предложения – възнаграждението да е в размер на 90 на сто от основната заплата на председателя на парламента или то да представлява 30 на сто повече от две и половина средни работни захлати в обществения сектор. Така на практика, докато до петък не се произнесе пленарната зала, Стоян Кушлев отново сам ще решава заплатата си. Той обясни, че сега е възприета формулата – две средни брутни заплати, определени с постановление на МС или 1880 лева.