/ netinfo
Без полицейски протести от 1-ви юли. Това стана ясно след среща между синдикатите на МВР и представители на министерството. По думите на зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов двете страни са постигнали консенсус за увеличение на полицейските заплати до края на годината, преоборудване с нови униформи и изцяло нов закон за МВР. В началото на месеца най-големият синдикат в МВР обяви стачна готовност, ако от 1 юли заплатите на всички служители не скочат с поне 15%. Дни по-късно вътрешният министър Валентин Радев заяви, че не вижда аргументи за подобно увеличение.

Валентин Радев: Рокади и чистки в МВР няма да има

Конкретни цифри обаче ще бъдат обсъждани тепърва с министъра на финансите Владислав Горанов. Според председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов минимумът, за който настояват е 15%:

"Какъв да е размерът на това увеличение, от кога да влезе в сила то? Дали да бъде еднакво за всички служители или да има някаква диференциация? Това са въпроси, по които можем да разговаряме и да преговаряме. За нас важното е, че започна с добър старт един преговорен процес.", каза Валентин Попов.

По друго от исканията на синдикатите зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обеща цялостно преоборудване с нови униформи до края на годината: "Надяваме се до края на годината те да бъдат напълно преоборудвани с чисто ново облекло. Половината облекла вече са раздадени по регионалните дирекции", съобщи Балабанов.  

Полицаите излизат на протест, ако не им бъдат увеличени заплатите

Съгласие било постигнато и за изцяло нов Закон за МВР, както и спешен ремонт на някои текстове на първо време: "В закона вече има доста вътрешни противоречия. Всичко това води до необходимостта от изцяло нов закон, а не задоволяване с това да кърпим нещо вече кърпено няколко пъти.", допълни още Попов.