/ БГНЕС, архив
Ако ръководството на МВР отхвърли исканията ни за по-високи заплати, най-вероятно, ще започнем протестни действия, заяви заместник-председателят на Управителния съвет на Синдикалната организация на служителите в МВР Генади Тенев. Синдикатът настоява заплатите на униформените да бъдат повишени и това е добра превантивна мярка срещу корупцията, която може да се въведе, отбеляза той.

Полицаи готови за протест, ако се намали бюджетът на МВР
 
Синдикалистът обясни, че утре полицейските синдикати ще се срещнат с ръководството на МВР, за да обсъдят исканията им за 15 процентно увеличение на заплатите в сектор "Сигурност" от 1 юлиСиндикатите в МВР са скептично настроени за положителния изход от тази среща, като веднага след нея ще се вземе решение за последващите действия на най-голямата синдикална структура в МВР, каза Генади Тенев. По думите му, заради незаети 3000 щата в сектора, полицаите работят с пъти по-висока натовареност без да се вдигне възнаграждението им.

Валентин Радев: Рокади и чистки в МВР няма да има

Тенев даде пример със себе си, че по официални данни той е с 330 процента по-висока натовареност - т.е. три пъти повече. Заради това, по данни от синдиката, служителите в сектора имат неизползвани 900 хиляди дни отпуск.  Той отбеляза, че липсата на отпуск довежда до неефективност и допускане на грешки. Синдикалистът посочи също, че вътрешното министерство не е давало нови униформи на служителите от четири години, което се равнява на 30 млн. лв.

Държавата и синдикатите ще се борят с нормативния хаос в МВР

Според Тенев ръстът в икономиката е и заслуга на сектор "Сигурност", но българската полиция продължава да полза оръжие модел от 1940 г. и да няма добра екипировка. Проблемът не е в бюджета на МВР, а в разходването му, коментира още заместник-председателят на синдикалната организация. От синдиката са на мнение, че трябва да се направи структурна реформа в сектора. Синдикатите са готови на едно място да се съберат експерти от МВР, НПО-та и граждани, които да кажат каква реформа трябва да се случи.

Предлагат новите служители в МВР да вземат 12 заплати при напускане на системата

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза миналата седмица, че на този етап не вижда аргументи за увеличение на заплатите, но отбеляза, че ще се търси решение.
 
БТА