Баща спря ученически автобус, шофьорът с 0,7 промила алкохол
Баща спря ученически автобус, шофьорът с 0,7 промила алкохол / снимка: БГНЕС, архив
Родители спряха шофьор на автобус с алкохол в кръвта
52462
Родители спряха шофьор на автобус с алкохол в кръвта
  • Родители спряха шофьор на автобус с алкохол в кръвта

Шофьор на автобус бе заловен с 0,7 промила алкохол в кръвта. Автобусът е трябвало да закара десетки деца на зелено училище в Трявна. Притеснен родител обаче се усъмнил в състоянието на шофьора и сигнализирал на телефон 112. От фирмата, в която работи провинилият се шофьор, обясниха за Дарик, че е възможно той да е изпил една бира преди да се качи да кара. Установено е още, че автобусът е с нередовен тахограф.

Рано тази сутрин баща на едно от децата, които трябвало да заминат за Трявна, карал зад автобуса, управляван от Йордан Христов. Бащата се усъмнил в неговото състояние, поради странните маневри, които той предприел, поради което подал сигнал на телефон 112, откъдето изпратили екипи на КАТ и ДАИ.

Николай Вълков - директор на Главна инспекция „Контролна дейност" към ДАИ, разказа: „Водачът не е имал карта за квалификация, която е трябвало да притежава. Тахографът, който е в автомобила, не е бил представен на контролна проверка и е имал лош външен вид, изразяващ се в откъсната лайсна на преден калник. Това не е застрашавало безопасността на движение или техническата изправност на автомобила, но все пак е нарушение".

Управителят на фирмата превозвач „Ролита 97" Пламен Иванов също е проверил шофьора на автобуса с дрегера на фирмата, който отчел 0 промила: „Може по пътя да е употребил. Няма нищо престъпно в това. Шофьорът може да е изпил една бира, откакто е излязъл от гаража и това да му е показало. Той и жена му се кълнат, че не е употребил алкохол. В края на краищата и на полицията мнението не е меродавно, защото се ходи на кръвна проба. Най-меродавно е на доктора".

Ако се докаже, че шофьорът Йордан Христов наистина е употребил алкохол, би могъл да получи от 1 до 12 месеца лишаване от правото да управлява моторно превозно средство. От КАТ все още изясняват дали Христов има минали провинения.