/ iStock/Getty Images
Асоциацията за защита на потребителите публикува остро становище против промените, предложени за обсъждане от министерството на правосъдието, във връзка с дейността на колекторските фирми.  В становището се подчертава, че идеите са “лобистки”. 

“Въпросните промени по същество са изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове и спокойно можем да ги наречем лобистски. Не само, че не се предлага никакъв механизъм на ефективен мониторинг и контрол, но дори на тези компании им се дават нови правомощия, които противоречат на Конституцията. Например, единствено те да имат право да изкупуват дългове. Не се дава възможността първо да се предлага на длъжника да си изкупи задължението. Но това е само един пример, а фрапиращите такива са много в предложения проект”, твърдят от потребителската асоциация.  

В становището си, което е адресирано до народните представители, от организацията допълват, че “продължава с пълна сила да се води битка за „събаряне“ на предложенията за въвеждане на т.н. доброволно изпълнение”. Имало и яростна и подмолна публична атака от Асоциацията на колекторските агенции и адвокати. Съвсем ясно е, че техните интереси са пряко засегнати. Евентуалното въвеждане на доброволното изпълнение ще даде възможност на длъжниците да си уредят взаимотоношенията с кредиторите, без да се минава през съдилища”, пише още в становището. 

От организацията посочват, че одобряват предложените и приети на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс за въвеждане на 10-годишна давност за дълговете на физически лица. 

“Народното събрание прие на първо четене проектозакон за 10-годишната абсолютна давност за физическите лица. Нещо, за което от Асоциацията за защита на потребителите от дълго време настояваме. Смятаме, че в този си вид предложените промени в ГПК са в интерес на гражданите и тези 600 хиляди човека, които пряко ще бъдат засегнати и ще им се даде шанс на ново начало. 

Оставаме предпазливи в очакванията си предвид, факта че няколко пъти е имало опити този въпрос да бъде решен, но така и не достигнаха до второ четене. Предстои да се види какви изменения ще бъдат направени преди второ четене в зала”, допълват от асоциацията.