Асен Василев
Асен Василев / БТА
Няма да затваряме 1600 мегавата от Маришкия басейн, увери вицепремиерът по еврофондове и финансов министър
Общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост се направи тогава, когато новите проекти бяха готови. Нямаше как да го направим на проекти, които не са готови, не са дискутирани с ЕК и обсъдени с министерствата. Това не е прецедент. И по време на първия служебен кабинет имаше редица такива публични обсъждания и не беше кризисен PR. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на редовния парламентарен контрол.

Аз заявих, че за България е много по-важно да има добър план, отколкото да има план, който е да е приет набързо. Планът, който ние заварихме, идвайки като редовен кабинет, предвиждаше закриване на 1600 мегават часа в Маришкия басейн – въглищни мощности и изграждане на парогазова централа на тяхно място. Ако бяхме приели този план, България щеше да трябва да изгражда газова централа без газ и предвид цените на газа сега, както и закриване на въглищни мощности, които са критично важни за енергийната ни система. Трябваше ни план, който съобразява с целите на Зелената сделка, но не нанася такава смъртна опасност на българската енергийна система, коментира той.

В момента, в който преговорите с ЕК бяха напреднали и проектите бяха готови, ние проведохме дискусиите с индустрията. До 15 март Планът ще бъде затворен на техническо ниво, получихме уверения от Комисията, уточни финансовият министър. Това означава, че ще може да се започне предварително изпълнение на проектите, одобрени на техническо ниво, стана ясно от изказването му пред народните представители.

По думите му, новият план не предвижда затваряне на тези 1600 мегават часа мощноти. България е поела ангажимент за намаляване на въглеродните цели и не можем да се откажем. Това означава, че ще работят само в определени периоди от годината, но това не застрашава енергийната сигурност на България. Зимните месеци ще трябва да работят и тези въглищни централи, за да може да  се поеме пикът, посочи Василев.

"Проектите, които са свързани с допълнителни ВЕИ мощности са разчетени. Работим по схема, така че проектите със саниране да се отпушат бързо на база натрупаните проекти, които седят и чакат на база Националната програма", обясни вицепремиерът по еврофондовете.