/ МРРБ
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и шефът на АПИ инж. Ясен Йорданов ще направят инспекция на изградения 14,5 км участък от АМ „Европа“ от Калотина до Драгоман.

Назначената комисия от АПИ подписа Акт 15 на отсечката. След приемането на обекта от възложителя предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаването на Акт 16 и разрешението за ползване от ДНСК.
 

АМ Европа
МРРБ



Отсечката е с по две ленти за движение и една лента за аварийно спиране в двете посоки с общ габарит 25,5 м, с изключение на участъка от 3-ти до 4-ти км, който е без аварийна лента и общ габарит 20,5 м.

Изградени са жп надлез, както и седем селскостопански надлези и подлези, надлез за диви животни и др. За осигуряване на свързаност от и към населените места в участъка са построени 4 пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“, „Драгоман – Запад“ и „Драгоман – Изток“, както и няколко връзки за достъп. Построени са укрепителни стени по целия участък и е изпълнена корекция на коритото на р. Ежовица, като в отсечка от 600 м новоизграденото пътно платно покрива реката. Реконструкцията на участъка започна през февруари 2020 г. и по време на строителните работи движението по първокласния път І-8 Калотина - София не е спирано. Участъкът от км 4+420 до км 6+100 бе въведен в експлоатация на 13 април 2023 г.

Изпълнител на отсечката от Калотина до Драгоман е Обединение „СТРАБАГ БПА“, а стойността на договора е 164 990 259,94 лв. с ДДС.
 

АМ Европа
МРРБ



Проектът „Модернизация на път I-8 „Калотина – Софийски околовръстен път“ от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка“ се съфинансира от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет.