Аню Ангелов не очаква рапорти за напускане от български военни
Аню Ангелов не очаква рапорти за напускане от български военни / cнимка: Sofia Photo Agency
Аню Ангелов не очаква рапорти за отзоваване на български военни
25409
Аню Ангелов не очаква рапорти за отзоваване на български военни
  • Аню Ангелов не очаква рапорти за отзоваване на български военни

Бъдещият военен министър Аню Ангелов не очаква след ракетния обстрел в Кандахар българските военнослужещи да подават рапорти за напускане. В края на миналата година правителството реши да изпрати още 30 бойци във военната база в афганистанския град, с което числеността на българската охранителна рота ще нарасне до 300 души.

„Обстановката е напрегната след този обстрел. В момента двете роти се подготвят за ротация и изпълняват задълженията си така както и досега. Нищо екстраординарно не става там в момента", зави пред Дарик Аню Ангелов. 

Той уточни, че в болницата продължават да се борят за живота на най-тежко пострадалия - младши сержант Александър Александров. „Състоянието му е тежко, има опасност за живота му", уточни Ангелов. Другите трима по-леко ранени българи - Йордан Петков, Явор Иванов и Лъчезар Иванов, се намират в американската военнополева болница на територията на базата. Състоянието им е стабилно. Транспортирането им до болницата в Ландщул, Германия, за последващо лечение е подготвено и ще се извърши по план.

По думите му обаче във военното министерство няма информация някой от заминаващите сега български военни да са подали рапорти за отзоваване. „Те много добре знаят къде отиват, какво имат да свършат и са подготвени психически за такива случаи", уточни номинирания за нов министър на отбраната. Той уточни още, че посещението на Николай Младенов в момента на удара над базата е чисто съвпадение. „Посещението на Николай Младенов е планирано със съюзниците от САЩ. То е за проверка и оценка на състоянието там", каза той.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че нивото на заплаха в Кандахар е сведена отпреди обстрела. Според информацията няма идентифицирани нови заплахи, а равнището на заплаха е сведено до това от преди обстрела. Провежда се система от рутинни мерки за сигурност в базата - изведени са кучето, които претърсват района за терористи-самоубийци или поставени импровизирани взривни устройства. Дейността на летището е възстановена след проверка на състоянието на полосата и съоръженията, пише още в съобщението. По външния периметър на зоната също се провеждат действия за прочистване от евентуални терористи и за издирване на съоръжения за изстрелване на реактивни снаряди. Военнослужещите от българския военен контингент продължават да  изпълняват плановите си задачи, допълват от военното министерство.